Huh mikä Tracon-lauantai – katso kuvat!

Olemme bloganneet Desutapahtumista jo useampaan kertaan, mutta nyt paljastamme teille, että Suomessa on muitakin coneja! Edellisenä viikonloppuna Tampereella pidettiin nimittäin järjestyksessä jo kymmenes roolipeli- ja animetapahtuma Tracon, joka tyypillisesti päättää con-kesän. Tällä kertaa Schaduw ja Fainttos saivat vielä ToriSohvankin mukaan keskustelemaan Traconin menosta tänä vuonna ja koska olimme kaikki jälleen kerran erittäin laiskoja valokuvaajia, päätimme pistää kaikkemme likoon ja kuvitimme Tracon-postauksemme ihan itse!

tracon10_2

Tracon-matkan jännittävin hetki eli se, kun joku edessämme ajanut kiireinen lähti kauheassa sumussa tekemään ohitusta Turku-Tampere-tiellä, mutta vastaan tulikin rekka.

Schaduw: Yleinen fiilis tämän vuoden Traconia kohtaan tuntui olevan vähän laimea enkä itsekään ihan innosta tasajalkaa hyppien tapahtumaa odottanut. Lippu oli pitänyt (ihan aiheellisessa) loppuunmyynnin pelossa ostaa jo ennen ohjelman julkaisua eikä lopulta julkaistusta ohjelmakartasta löytynytkään sitten ihan niin paljon itseäni kiinnostavaa ohjelmaa kuin olin ehkä toivonut. Erityisesti roolipelipuolen ohjelma jätti vähän kylmäksi. Ihan turhaa reissua ei sentään onneksi tullut tehtyä, sillä sunnuntain puolelta löytyi jopa useampi onnistunut luento. Mutta millä fiiliksillä Fainttos ja ToriSohva lähtivät Traconiin ja – ennen kaikkea – palasivat sieltä?

Fainttos: Puhun myös ToriSohvan puolesta, kun sanon, että conifiilis puuttui ennen tapahtumaa. Ihmettelimme, mistä se johtui, emmekä saaneet vastausta (paitsi parhaan pizzapaikan lopettaminen Tampereella). Itse olin sunnuntaina cosplay-kisaajana, joten olin varautunut siihen, että viikonlopusta valtaosa menee cosplay-säätöön, ja loppujen lopuksi pääsinkin vain kolmeen ohjelmanumeroon. Näistä yksi oli vieläpä lauantain cosplay-kisa. Ylipäänsä tapahtuma meni itseltäni nopeasti ohi. Tuntui, että en ehtinyt tekemään oikein mitään. Onneksi on tulossa Tracon Hitpoint, johon saatan olla menossa.

ToriSohva: Puuttui tosiaan, mikä heijastui vähän ikävästi lauantain ohjelma-aktiivisuuteni. Suunniteltua ohjelmaa jäi käymättä ja aikaa kului aika paljon yksin apatian vallassa Tampere-talon käytäviä hengaustoverien toivossa partioiden. Sunnuntai oli monin tavoin parempi päivä. Toisaalta tulipa conin aikana kokeiltua vähän erilaista conikokemusta, kun astuin ulos mukavuusalueeltani ja kävin BL-ohjelmassa sekä hääräsin auttamassa Fainttoksen cossiesitysryhmää bäkkärillä.

Tulemme muistamaan sinut ikuisesti Dapino's. Pizzapaikka, joka mullisti pizzamakumme.

Tulemme muistamaan sinut ikuisesti Dapino’s. Pizzapaikka, joka mullisti pizzamakumme.

Schaduw: Itse kävin sentään suunnilleen kymmenessä ohjelmassa ja olisin halunnut nähdä vielä muutaman muunkin, mutta se ei päällekkäisyyksien takia onnistunut. Ainakin massiivisen monenpelattavat animet, noitavainot, aikuisten japani ja pari kunniavierasohjelmaa jäivät väliin aikatauluongelmien takia. Toivottavasti ainakin osa ilmestyy aikanaan nettiin. Minun ja ToriSohvan Tracon pääsi lauantaina myös alkamaan vähän myöhässä, sillä Tampere-talolle päästyä oli lippujono oli melkoisen pitkä vielä siinä yhdentoista maissakin. Jonottaminen vaihtuikin sitten aamiaisbagelin mutustamiseen Tullintorilla. Sisään päästiin kuitenkin lopulta hyvissä ajoin niin, etten missannut mitään ohjelmaa, mitä olin ajatellut mennä katsomaan.

Päädyin kaveria seuraamalla vähän ex tempore ensimmäisenä luennolle Konsoliroolipelien evoluutio. En tiedä konsoliroolipeleistä kovin paljoa, mutta tiedän sen verran, että puolet luennolla mainituista peleistä mainittiin aloituksella “tämä ei oikeastaan ole roolipeli, mutta…”. Puolessa välissä luentoa vaihdoimmekin sitten seuraavalle luennolle, joka oli Opas hyvän hahmon luomiseen. Sinne olin aikonutkin mennä ja odotin siltä melko paljon, mutta jouduin valitettavasti pettymään aika pahasti. Alku oli lupaava, mutta sen jälkeen luento tuntui kaatuvan siihen, että lähdettiin huutoäänestyksellä luomaan jotain yleisön omaa hahmoa. Tunnin kuluttua tälle hahmolle oli saatu tapeltua lopulta sukupuoli, miljöö, laji ja asuinpaikka, mutta ikävä kyllä ei tunnuttu vielä vastanneen yhteenkään luennon kuvauksessa olleeseen kysymykseen. Itse odotin ainakin enemmän pohdintaa hahmojen persoonista, konflikteista ja muusta vastaavasta kuin niiden ulkonäöstä. Lähdin kuitenkin tosiaan steampunk-vesihaltijan luomiseen kyllästyneenä pois luennolta puolivälissä, joten en tiedä, päästiinkö luennon loppupuolella ihan varsinaiseen asiaankin. Saatan vielä myöhemmin ihan mielenkiinnosta vilkaista luentotallennetta, jos sellainen joskus nettiin ilmestyy.

tracon10_1

Steampunkvesihaltija ja kotoinen vesitorninsa.

ToriSohva: Minulle päivän ensimmäinen luento oli Hassuja naamoja ja kummallisia vitsejä – huumorin keinot animessa. Luennolla lupailtiin huumorin keinojen tarkastelua ja vertailua länsimaiseen huumoriin, mutta ikävä kyllä luento jäi hyvin luettelomaiseksi eikä mennyt lainkaan niin syvälle kuin toivoa soisi. Luennonpitäjän vakuuttavuutta myös söi se, että suurin osa esimerkkisarjoista tuntui olevan katsomatta. Asia tuntui olevan käsiteltynä hyvin nopeasti. Luennolla tuli myös huomattua ikävä järjestelyllinen ongelma, nimittäin yleisömikrofonien puute. Kun Studion alarivissä joku yleisöstä esittää kysymyksen tai huomion, ylärivistä on turha haaveilla saavansa selvää. Ilmeisesti salivänkäri puuttui kokonaan tai ei nähnyt tarpeelliseksi juosta mikkiä kysyjille. Ongelma toistui BL-paneelissa – johon palattaneen pian – jossa yleisömikittömyyden lisäksi kuuntelemista haittasi panelistien päälle huutava, vänkärin mukana ollut vauva.

Kyseenalaistan myös Talvipuutarhan sopimisen puheohjelman pitopaikaksi. Istuin steampunk-vesihaltijapajassa ehkä kymmenen minuuttia, mutta se oli riittävän paljon todetakseni, että paikka oli hankala ja hälyisä. Toisaalta mukavaa, että puheohjelma näkyy ja kuuluu käytävillekin, mutta ehkä tilassa pitäisi jatkossa pitää hieman erilaista ohjelmaa.

Schaduw: Olen ToriSohvan kanssa täysin samaa mieltä yleisömikkien puuttumisesta ja Talvipuutarhasta. Muistaakseni millään luennolla ei ollut yleisömikrofoneja, vaikka mielestäni joskus on Traconissakin sellaisia ollut. Mikkien puute oli erityisen ikävää juuri tuolla Talvipuutarhassa olleella hahmonluontiluennolla, jossa tosiaan myös käytävän häly häiritsi kuulemista todella paljon. Yleisö joutui jatkuvasti huutamaan ja toistamaan kommenttejaan moneen kertaan ja silti kukaan (ohjelmanpitäjä mukaan lukien) ei saanut niistä selvää, mikä häiritsi ohjelman kulkua. Talvipuutarha oli ihan kiva tietysti saada ohjelmakäyttöön, kun toisen kerroksen Sopraanossa oli tällä kertaa pelijuttuja (joille oli kyllä mukava saada enemmän tilaa), mutta keskustelevalle puheohjelmalle se ei kyllä sopinut lainkaan. Ehkäpä joku työpajatyylinen ohjelma, jota ei niin paljon käytävän häly haittaa, toimisi siellä paremmin.

tracon10_5

Takarivi (ja ehkä muutkin rivit) olisivat Talvipuutarhassa arvostaneet yleisömikkiä (ja ehkä hiljaisempaa tilaa).

Fainttos: Minun aamuni kului hotellissa cosplayn maskeerauksia laittaessa. Saavuin conipaikalle noin tunti ennen ensimmäisen minulle pakollisen ohjelmanumeron alkamista: jim pinto: Introduction. Kyseessähän oli Traconin tämän vuoden roolipelikunniavieras. Herra itsessään kiinnosti minua muutenkin, mutta ohjelmanumeroon oli pakko mennä, sillä cosplay-hahmoni oli peräisin eräästä hänen lautapelistään. Ajattelimme, että luennolle ei saapuisi hirveästi ihmisiä, ja olimme valitettavasti oikeassa: kuulijat pystyi laskemaan kahden käden sormilla. Kunniavierasohjelmassa tällainen kävijämäärä kyllä saa miettimään, mikä meni vikaan. Tällä kertaa syy selviää ohjelmakarttaa katsomalla. Pinton kahden ohjelmanumeron päällä olivat yhdet tapahtuman eniten kävijöitä vetävät ohjelmat: Unreality-kuoron konsertti lauantaina sekä cosplaykilpailu sunnuntaina. Mielestäni tällainen on jokseenkin törkeää kunniavierasta kohtaan, ja heidän ohjelmansa tulisi sijoittaa huomattavasti paremmin. Pinto puhui kaiken lisäksi erittäin mielenkiintoisia asioita omasta suunnittelufilosofiastaan, ajattelumaailmastaan ja muutenkin rooli- ja lautapeliteollisuudesta. Harmi, ettei kovin moni päässyt häntä kuulemaan.

ToriSohva: Ilmeisesti myös toisen kunniavieraan, animepuolta edustavan Jun Awazun ohjelmissa oli hyvin väljää, mistä tosin voin syyttää osin itseäni ja suunnitelmieni pitämättömyyttä. Muistaakseni samoin kävi viimevuotisen mangavieraan Rino Mizuhon kanssa, vaikka ohjelma itse olikin kiinnostava. Ikävää, etteivät vieraat jaksa vetää katsojia.

Sen sijaan BL:n eettisyys veti yleisöä siinä määrin, että jono jouduttiin poikkaisemaan ja ovet sulkemaan salin täytyttyä. BL:ää ei ole tullut aikoihin luettua, mutta päädyin silti ikään kuin imussa seuraamaan tätä ohjelmaa Schaduwin kanssa. Joitain kiinnostavia asioita päästiin raapaisemaan, mutta aikaa oli auttamattoman vähän ja kovin syvälle ei ehditty kaivautumaan. Päivän paras ohjelma silti minulle, jos se mitään merkitsee.

tracon1

Muutaman normopukeutuneen kanssa lähes tyhjässä salissa cossit päällä oli aika awkwardia.

Schaduw: BL-luento tosiaan osoittautui ainakin oman lauantaini kohokohdaksi, vaikka olen samaa mieltä ToriSohvan kanssa myös sen ongelmista: aikaa oli ehkä liian vähän ja aiheen käsittely jäi hieman pintapuoliseksi. Oli kuitenkin loistavaa olla kerrankin BL-ohjelmassa, jossa ei vain hihitelty yaoikäsille ja listattu BL:n ongelmia vaan pohdittiin aihetta todellakin luennon nimen mukaisesti etiikan kannalta. Oli myös kivaa, että panelistit olivat todella perehtyneitä aiheeseen ja heiltä löytyi sellaistakin tietoa, jota ei nopeasti voi itse wikipediasta lukaista.

BL-setin jälkeen alkoi olla vähän luentoähky, joten suunnitelmani mennä kuuntelemaan eeppisistä kohtaloista roolipeleissä vaihtuikin cosplaykisaan, johon sai hyvin vielä noin 10 minuuttia ennen alkamista liput – ja täysin jonottamatta! Kisan jälkeen oli päiväni viimeinen luento School Idol Festival and the feedback loops of free to play mobile games, josta valitettavasti missasin alun, koska oli ihan pakko pelata erästä mobiilirytmipeliä, ettei mene LP:t hukkaan. Luento oli kuitenkin ihan mielenkiintoinen ja tiivis paketti siitä, miten free-to-play toimii ja miksi se toimii. Conpäiväni päätin mukavasti ei-animeaiheisella pakkomielteelläni eli Harry Potterilla miitin muodossa. Sinne oli saapunutkin potteristeja ihan kiitettävästi.

Fainttos: Itseäni eivät BL- eikä Love Live-jutut kiinnostaneet, joten sain pyöriä ympäriinsä pari tuntia tutkien conin antia ennen lauantain cosplay-kilpailua. Ystävämme sai jonotettua meille paikkaliput yli tunnin jonotuksen jälkeen. En ymmärrä, miksi lippuja joutui jonottamaan noin kauan, kun esimerkiksi Desuconissa lipun saa korkeintaan viiden minuutin jonotuksella – ja siellä lippuja jaetaan vain yhdeltä pisteeltä, Traconissa niitä jaettiin kahdelta. Kisa itsessään sujui ilman suurempia ongelmia, ja saatiin Suomelle erittäin hienot puvut tehneet edustajat. Itse pidin toiseksi sijoittuneen esityksestä huomattavasti enemmän, mutta en ala sijoituksista sen enempää ulisemaan: voittajat ansaitsivat tittelinsä. Parikisa sujui hyvin, mitä ihmeempää siinä voisi tapahtua, kun ihmiset valuvat vuoron perään lavalle. Lopuksi oli vielä design-pukukilpailu. Itse koin tämän vähän omituiseksi kisaksi, vaikka moni siitä tuntui pitävän. Puvut tuntuivat kovin etäisiltä, eikä niistä oikein saanut otetta. Formaatti vaatisi todennäköisesti pientä hiomista, jotta se olisi täysin toimiva. Lisäksi en pitänyt siinä käytössä olleesta tekstiviestiäänestyksestä. En todellakaan rupea tällaiseen kisaan maksamaan tekstiviestihintoja pelkästään äänestämisen vuoksi.

tracon10_2

ToriSohvan kaino toive siitä, mitä BL-luennolla olisi voinut olla enemmän.

Ja näin on lauantai risuineen ja ruusuineen saatu jotakuinkin pakettiin. Seuraavassa osassa, joka julkaistaan huomenna, pääsemme sunnuntain kimppuun. Kannattaa saapua katsastamaan Fainttoksen cosplaymonologi, Schaduwin (enemmän tai vähemmän) salainen fanituksen kohde, pari hyvää luentovinkkiä (jos luentovideot joskus pääsevät vaikka nettiin asti) sekä loppumietteemme Traconista.

Yksi kommentti

  1. […] Kuten jo viime postauksessa mainitsinkin, sunnuntai oli ohjelman puolesta tällä kertaa se Traconin huomattavasti parempi […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: