Desucon 2015 (osa 1)

Kuten kaikki muutkin Desuconit, myös tämän kesän Desucon tuli ja meni nopeammin kuin osasi odottaa. Tapahtumassa pidettiin jälleen kerran valtava määrä puheohjelmia, kisoja, keskustelupiirejä sekä pajoja (ei mitään yllätyksiä tässä). Hyvät, pahat ja otakut oli jälleen kerran conin menossa mukana ja tässä seuraa siis coniraporttia.

18601050272_6897d280e0_z

Desutunnelmia portaikosta. Japanissa kaikkialla olleet selfiekepit eivät ole vielä rantautuneet Desuconiin! (Kuva: ToriSohva)

Schaduw: Kuten ennakkopostauksessa mainitsin, tämän kesän Desuconin ohjelma ei varsinaisesti saanut minua pomppimaan innoissani tasajalkaa, mutta kyllähän sitä ihan kohtuullisen monta luentoa tuli kuitenkin istuttua. Naoyoshi Shiotanin peruuntunut vierailu oli pienoinen pettymys, mutta ainakin Desuconin tiedotuksen mukaan heistä riippumaton. Positiivista sen sijaan on se, että Fainttos selvisi luennostaan elossa ja on siis mukana kommentoimassa menneen viikonlopun tapahtumaa.

Fainttos: Kyllä, elossa ollaan! Luento meni miten meni, ja luennoilla tuli istuttua suhteellisen vähän. Itselleni siis vähän erilainen Desucon kaiken kaikkiaan. En ollut kunniavierasohjelmaa menossa katsomaan alun alkaenkaan, mutta olihan tuo kunniavieraan vierailun peruuntuminen aikamoinen yllätys. Olikohan ensimmäinen kerta Desun historiassa? Mutta sentään Desucon Frostbiten julkistettu kunniavieras Takahiro Oomori kuulosti äärimmäisen mielenkiintoiselta henkilöltä, ja luulen, että menen häntä kuuntelemaan. Pitäisi joitain hänen sarjojaan tosin ennen sitä katsoa.

Schaduw: Päättäjäisissä julkistettu tulevan Frostbiten kunniavieras tosiaan kuulostaa todella hyvältä ja toivottavasti sentään hänet saadaan lopulta ihan coniin asti. Tammikuuta odotellessa! Päättäjäisissä jo mainittiinkin muutamia mielenkiintoisimpia teoksia, joita hän on ollut tekemässä, kuten esimerkiksi Kuragehime, Durarara!!, Natsume Yuujinchou ja Samurai Flamenco. Mainitsematta jäi kuitenkin se kaikista merkittävin eli Amnesian ED. Mutta vakavasti puhuen voin kyllä suositella lämpimästi kaikille Natsume Yuujinchouta sekä Kuragehimeä ja Samurai Flamenco nyt kannattaa katsoa ihan vain voidakseen sanoa, että mitä ihmettä. Durarara!! itseltäni on vielä näkemättä ja se kyllä ehkä pitäisi nyt vihdoin saada katsottua ennen vuodenvaihdetta.

natsume_yuujinchou_02

Jos ei kaipaa ihan hirveästi actionia, Natsume Yuujinchou on loistava. Ja Nyanko-sensei ihana.

Fainttos: Tunnettuja sarjoja hänellä kyllä riittää. Mutta niin, voisi käydyistä ohjelmista muutaman sanasen sanoa. Avajaisiin emme aivan ehtineet, sillä heitimme Schaduwin porukan hotellille. Koska meillä ei ollut mitään tekemistä, päätimme mennä katsomaan Pikseleitä hikikomoreille – elävän kuvan teoriaa -luennon. Itse en sitä kovin pitkälle jaksanut seurata, sillä aihe ei oikein napannutkaan, ja lähdin luennolta pikapuoliin. Onkos sinulla jotain sanottavaa siitä?

Schaduw: Luennon idea ja aihe oli ihan mielenkiintoinen, mutta tiedon siirtäminen kuulijoille jäi ehkä hieman puutteelliseksi. Slidet olivat varsin pelkistettyjä, mikä saa tietysti aina hieman pohtimaan, että onko luento tehty kauheassa kiireessä viimeisenä iltana. Konkreettisia esimerkkejä ja havainnollistavia kuvia erilaisista tekniikoista olisi voinut olla huomattavasti enemmän, niin tällainen aiheeseen syvemmin perehtymätön keskivertotallaajakin olisi ehkä saanut luennosta vähän enemmän irti. Luennon lopussa luennoitsijoiden ja yleisön välille syntyi myös ilmeisesti jotain eripuraa jostakin esitetystä teknisestä seikasta, mikä tietysti vähän söi luennon uskottavuutta, mutta koska en tosiaan ole kovin perehtynyt aiheeseen, on vaikea sanoa, kuka oli väärässä vai oliko kukaan.

18607734101_4d961c334d_z

Tunnelmaa Desuconin lauantailta. (Kuva: ToriSohva)

Fainttos: Tällä kertaa menimme katsastamaan myös Frostbitesta 2015 tutun Desuloungen eli iltabileiden paremman version. Tämä siis tarkoittaa hiljaisempaa ja rauhallisempaa musiikkia eikä niin suurta ihmismäärää. Pidin todella paljon tilaisuudesta. Saimme istumapaikan seurueellemme, kun ajoissa saavuimme. Juomajonot eivät olleet myöskään kovin pitkät, ja pidin erittäin paljon Taikapojasta (eli siis drinkistä). Kiva, että juomavaihtoehtoja tulee lisää vuosi vuodelta. Tulen todennäköisesti jatkossakin käymään desuloungessa juuri sen rentouden vuoksi.

Schaduw: Niin kuin aikaisemmista conraporteistamme on ehkä rivien välistä käynyt ilmi, en todellakaan ole mikään suuri iltabileiden ystävä. Desuloungeen kuitenkin tykästyin! Itse olin siellä tosin vain tunnin heti avaamisen jälkeen, kun piti sitten jo kiiruhtaa luennolle, mutta ainakin sen tunnin ajan jonot tiskille olivat erittäin inhimillisiä, tilassa pystyi jopa liikkumaan ja hengittämään, saimme istumapaikan koko porukalle ja musiikki oli sillä tasolla, että keskustelu onnistui hyvin. Annan plussaa myös uudesta, alkoholittomasta Free! -teemaisesta Furi! -drinkistä! Kaiken kaikkiaan kiva Desulounge, menisin uudestaan. Ensi kerralla toivottavasti ehtisin olla myös vähän pidemmän aikaa, mutta tällä kertaa oli hieman kiire luennolle Tuhat ja yksi tapaa arvostella animea. Luento alkoi varsin lupaavasti ja harrastajille tehtyyn kyselyyn pohjaava materiaali oli ihan kiinnostavaa ja herätti omaakin pohdintaa ja ajatuksia, mutta valitettavasti kesken luennon otettu valtaisa määrä yleisökommentteja latisti mielenkiintoa ja keskittymistä todella paljon. Etenkin, kun useimmat kommenteista olivat kuulijoita kertomassa, miten juuri he itse arvostelevat animea ja minä vain odotin, että koska itse luento pääsee jatkumaan.

S__5627910

Desudrinksuja loungen hämärässä. Furi!:ssa hieman kloorinen sivumaku, mutta 4/5, joisin uudestaan.

Fainttos: Itsekin suunnittelin kyseiselle luennolle menoa, mutta desulounge ja seura veivät voiton. Lisäksi koen, etten jäänyt hirveän paljosta paitsi, vaikka animen arvostelu näin bloginkin näkökulmasta olisi ollut todella mielenkiintoinen aihe. Lähdimmekin pian ohjelman päättymisen jälkeen pois Sibeliustalolta kohti majapaikkoja. Lauantaina kävin aamulla katsomassa 3D on jo täällä. Onko animesi valmis? -luennon. Pidin luennoitsijan selkeästä puheesta ja hän osasi puhua erittäin selkeästi. Hieman olisin kaivannut luennolle enemmän juuri anime-näkökulmaa, kun nyt siinä puhuttiin paljon yleisesti 3D:stä ja 3D-mallien rakenteesta sun muista teknisistä asioista. Lopussa päästiin animeenkin, mutta siitä olisin halunnut kuulla enemmän – myös senkin vuoksi, että luennoitsijalla oli selvästi mielipiteitä asiaan liittyen. Myöhemmin olisi ollut pienluento 3D-hahmon luomisen tuska, jossa livenä mallinnettiin ymmärtääkseni jokin hahmo. Se olisi voinut olla mukavaa katsastettavaa, mutta lähdimme syömään noihin aikoihin.

Schaduw: Tuntuu kyllä vähän, että tulin taas itse arponeeksi Kuusen ja Puusepän välillä aina sen väärän salin, sillä miltei kaikki kuuntelemani luennot olivat tänä vuonna ehkä hieman keskinkertaisia. 3D olisi minua kiinnostanut, mutta valitsin sitten kuitenkin luennon Shoujon salat – Älä kokeile tätä kotona, koska shoujo > 3D. Luento ei ollut erityisen informatiivinen, mutta ihan viihdyttävä ja ehkäpä enemmän viihdeluennoksi tarkoitettukin. Luennoitsijoiden esiintyminen oli oikein luontevaa ja miellyttävää kuunneltavaa muuten, mutta sarjojen nimiä olisi ehkä voinut palautella mieleen hieman enemmän jo ennen luentoa, sillä jatkuva ”en muista nimee, mut se sarja missä…” söi ehkä hieman tunnelmaa. Tuntui, että myös pari isompaa spoileria tipahti aika odottamattomasti. Shoujoluennon jälkeen ollut Ihmeiden ajasta ikuisuuteen – Menneisyyden haamut ja inspiraatio Kuroko no Basket -mangassa oli ehkä conini paras luento. Hyvin rytmitetty, vahva esiintyminen ja plussaa teemaan sopineista slideista. Luennoitsija oli selvästi pohtinut aihetta paljon ja luennolla oli selkeä rakenne ja se sekä viihdytti että oli myös analysoiva ja vastasi vielä ohjelmakuvaustakin. Tykkäsin, vaikka itselleni anime onkin tutumpi kuin manga, mutta luento kyllä ehdottomasti innosti jatkamaan mangaakin eteenpäin. Valitettavasti sen jälkeen pidetty Onko hyvää yaoita olemassa? – Yaoin stereotypiat oli juuri sellainen kuin vähän pelkäsinkin eli luettelomainen. Luennolla listattiin yaoin stereotypioita, jotka varmasti olivat valtaosalle kuulijoista erittäin tuttuja. Luentoon olisi voinut ehkä sisältyä hieman enemmän pohdintaa siitä, mistä nämä stereotypiat mahdollisesti johtuvat tai jotain muuta hieman analyyttisempaa eikä luento mielestäni myöskään vastannut omaan kysymykseensä: onko hyvää yaoita olemassa vai ei? Plussaa kuitenkin laajasta kuvamateriaalista ja siitä, että hieman yllättäen luennolla otettiin esiin myös yaoin naishahmot ja pohdittiin hieman heidän hahmotyyppiään näissä varsin miesvaltaisissa sarjoissa.

WP_002216

Shoujoluennolla mainittiin myös tällainen merkkiteos ohimennen – Amnesian lisäksi!

Fainttos: Noista luennoista Kuroko no Basket -luento olisi kiinnostanut minua vain luennoitsijan vuoksi – hänen aiemmat Free!-luentonsa ovat ainakin olleet niin laadukkaita, että arvasin tämänkin olevan hyvä. Mutta itse en tuona aikana käynyt millään luennolla, vaikka Taustataide animessa -luennolla olisi ollut mielenkiintoista käydä katsomassa, mitä sanottavaa oikeasti animen taustoista on. Menin kuitenkin tuttuun tapaani cosplaykisaa katsomaan. Jälleen kerran käytiin kisa Suomen Eurocosplay-edustajan tittelistä sekä nimettiin Hall Cosplay -kisan voittaja. Eurocosplay-esityksistä voin yleisesti sanoa sen verran, että en ollut kovin vakuuttunut. Yhäkin tuntuu, että ihmiset keskittyvät pukuun, jolloin esitys jätetään viime tinkaan. Pelkkä se, että laitetaan jokin hahmon monologi sarjasta taustalle pyörimään ja se puhutaan läpi, tai lavalla edestakaisin kävely ei tee hyvää esitystä. Lisäksi liika taustavideoon luottaminen ei ole hyvä idea, vaan sitä kannattaa käyttää lisänä esitykselle. Esimerkiksi hahmon historian näyttäminen näytetyllä videolla ei ole mielestäni hyvä ratkaisu, sillä lavalla ei sillä aikaa tapahdu oikein mitään. Ja lavahan se päänäyttämö näissä kisoissa on. Näiden asioiden vuoksikin osasin aavistaa voittajakolmikon aika selkeästi, ja Suomi sai loistavan edustajan. Hänen esityksensä oli viihdyttävä, näyttely laadukasta sekä puku tajuttoman hieno yksityiskohtineen. Hall Cosplayn taso oli myös oikein hyvä, ja senkin voittajakolmikon osasin arvata. Mainittakoon kuitenkin, että Hall Cosplay on mielestäni yhäkin jotenkin tylsä kisamuoto. Kisaajat vain kävelevät lavalle, eikä mitään ihmeempää. Voisikohan tähän yrittää keksiä tulevaisuudessa jotain lisättävää?

Schaduw: Cosplaykisassa tosiaan ne esitykset, joissa varsinainen esiintyminen tapahtui lavalla eikä videoscreenillä, erottuivat ehdottomasti edukseen. Hall Cosplayn tasokin oli kova ja on kiva, kun siellä puolella näkyy vielä paljon ihan animeaiheista cosplayta. Tämän vuoden cosplaykisassa oli myös aivan loistava väliaikashow, joka sopi kisaan mainiosti ja oli kaikin puolin erittäin onnistunut. Kisan jälkeen tulikin sitten suunnattua ruokailemaan. Lahden keskustan Mamma Maria oli oikein mainio paikka, vaikka ruokailussa menikin sitten sen verran kauan, että en itse jaksanut enää suunnata takaisin iltabileiden suuntaan päin, kun hotelli oli melkein kulman takana ja olin Hitode☆Army:n esityksen jo kuitenkin missannut.

17984972493_1eedae2758_z

Tällä puvulla pamahti kolmas sija Hall Cosplaysta. (Kuva: ToriSohva)

Fainttos: Itse ryntäsin ravintolasta vauhdilla takaisin Sibeliustalolle, sillä siellä oli alkamassa Ihanan ankee Cross Ange -paneeli. Kyseisen sarjan olen katsonut, ja myönnetään, että se kyllä viihdytti. Siksi halusin katsoa, mitä panelistit ovat mieltä sarjasta. Paneeli oli viihdyttävää seurattavaa (osittain senkin vuoksi, että sarja naurattaa jo itsessään), ja siinä käsiteltiin monenlaisia sarjan teemoja. En koe valaistuneeni paneelin myötä, mutta koen saaneeni ehkä muutamia uusia näkökulmia kyseiseen laatuteokseen. Tämän jälkeen oli jo niin perinteikäs visailu Yöllinen anime-visa – kevytlimua ja Isucaa. Pidin uudesta, Frostbitessa käytetystä kysymysformaatista, jossa jokainen yleisössä saa osallistua. Tämä tietenkin mahdollistaa huijaamisen kännyköiden avulla, mutta pitää olla säälittävä ihminen jos tällaisessa kisassa huijaa. Huvikseen tällaiseen osallistutaan. Jotkut kysymykset ovat kyllä jo niin sillä tasolla, että “ei tätä kukaan tiedä”-puolustuspuhe ei lohduta. Myös ohjaajien, ääninäyttelijöiden sun muiden japanilaisten tunnistaminen ei ehkä ole niin mielekästä, kun luulen, ettei moni heitä tunne. Kaipaisin ehkä siis selkeämpiä kysymyksiä ja ettei kaivettaisi niitä maailmankaikkeuden tuntemattomampia sarjoja aina näihin kisoihin. Mutta ehkä nämä visat ovat sitten pitkäpalkkisten harrastajien hupeja enemmän. Tämän jälkeen kiirehdimme kotiin, jotta saisin edes muutaman tunnin unta ennen aamun luentoa. Kyllä vähän jännitti, millainen luento muutaman tunnin yöunilla tulisi aikaan.

Seuraavassa osassa selviää, miten Fainttos selvisi luennostaan. Nukkuiko hän pommiin? Myöhästyikö hän omalta luennoltaan? Vai pettikö kenties tekniikka kesken luennon? Lisäksi luvassa Schaduwin tiukat arviot ystävänsä luennosta – onko aika purkaa välit..? Asiat selviävät perjantaina, kun toinen osa julkaistaan!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: