Desucon Frostbite 2015 (Osa 2)

Tämä on toinen osa jännittävää, kaksiosaista jatkokertomustamme Desucon Frostbitesta vuosimallia 2015. Ensimmäinen osa löytyy täältä, mutta kaikille huonomuistisille muistutukseksi edellisessä jaksossa osassa tapahtunutta: Schaduw sählää herätyskellonsa kanssa ja näkee painajaista shoujoruumiinavauksesta myöhästymisestä! Miten hänen oikein käykään?!

Sunnuntai

Schaduw: Kaikesta sähläyksestä ja painajaisista huolimatta tosiaan ehdin sunnuntaina kuitenkin loppujen lopuksi luennolle vallan hyvin. Jopa huolimatta siitä, että saimme etsiä parkkipaikkaa Sibeliustalon läheisyydestä varsin kauan.

Fainttos: Meidän porukalla ei ollut mitään vaikeuksia ehtiä shoujoluennolle. Aamulla oli siis luento Shoujopäähenkilön ruumiinavaus. Luento oli kokonaisuutena toimiva. Itsehän en mikään shoujon kuluttaja ole missään määrin, mutta jo ennakkopostauksessamme käsitellyistä syistä ajauduin luennolle. Mielenkiintoista settiä oli. Pidin puhujan tavasta käsitellä asioita ja hän oli saanut eheän kokonaisuuden aiheesta. Pidin myös siitä, miten hän oli ottanut Twitterin mukaan luennolleen – sitä kautta sai ehdotella hahmoja eri sarjoista, jotka kuuluivat tiettyihin hahmotyyppeihin. Tällä tavalla ihmiset voivat etsiä tietyllä hashtagilla sarjaa, jossa on päähahmona hahmotyyppi, josta pitää. Harmi sinänsä, ettei moni tähän twiittailuun lähtenyt. Sinulla on tästä aiheesta varmasti suurempia tunteita kuin minulla?

frosti7

Välillä sohjossa voi olla päähenkilönä jopa miehiä. D:

Schaduw: Olin tosiaan ilmeisesti odottanut shoujopäähenkilöluentoa ihan painajaisten näkemiseen asti ja shoujotyttöjä sitten saatiinkin tuutin täydeltä. Erilaisia hahmotyyppejä käsiteltäessä fiilis oli ehkä vähän luettelomainen, mutta toisaalta pidin paljon luennoitsijan tekemästä jaottelusta, joka tuntui kattavan tosi hyvin ainakin kaikki minunkin lukemani shoujomangat. Myös pohdinnat siitä, mikä shoujosarjassa on päähenkilön funktio ja millaisia heidän pitää yleensä olla, olivat hyviä. Erityisesti tykkäsin luennoitsijan mielenkiintoisesta huomiosta siitä, että shoujomangan kertoja ei välttämättä olekaan aina sen päähenkilö ja miksi näin on. Ja toinen kiva asia oli myös Fainttosin mainitsemat Twitterin hashtagit luennon “luettelo”-osioon. Idea oli todella hyvä ja harmitti vähän luennoitsijankin puolesta, että se vähän ehkä lässähti twiittien vähyyteen. Itseltäkin jäi twiittamiset, kun keskityin niin kovasti kuuntelemaan itse luentoa, ettei ehtinyt edes kännykkää räpläämään. Yleensähän se on luennolla hyvä juttu, mutta tällä kertaa sitten ehkä ei… :D

Fainttos: Seuraavaan ohjelmanumeroon siirtyminen oli helppoa, sillä piti vain siirtyä lähemmäs eturiviä. Samassa salissa alkoi seuraavaksi ES-uima-altaassa: kriittisen rakastava sukellus Free!:n syövereihin, osa 2 -luento. Viime Frostissa oli luennon ensimmäinen osa, ja se oli täyttä kultaa. Odotin siis suuria jatko-osalta. Odotukseni palkittiin, sillä setti oli jälleen mahtava. Luennoitsija Aino Tegelmanin intohimo sarjaa kohtaan näkyy erittäin vahvasti, mikä näkyy myös siinä, että hän pystyy selittämään ajatuksensa ilman muistiinpanoja (vaikka niitä olikin valtava määrä – eturiviltä näkee :D). Lisäksi arvostan sitä, että hän pystyi pysymään objektiivisena eikä alkanut esimerkiksi suosimaan itse pitämiään hahmoja. Hän oli analysoinut Free!:n kakkoskauden erittäin tarkasti, ja suoraan sanottuna, vaikka kausi olikin mielestäni huono, minulle tuli jopa fiilis, että voisin sen joskus katsoa uudestaankin pitäen silmällä luennolta saatuja näkökulmia.

free_eternal_summer_006

Free! mainittu! Tässä kuva!

Schaduw: Minullakin oli tosiaan Free! -luennon suhteen odotukset aika korkealla enkä joutunut pettymään. Jotkut ihmiset vain ovat luonnostaan (tai kovan harjoittelun tuloksena?) loistavia puhujia ja tällaisilta puhujilta voi kuunnella ilolla varmaan melkein mitä tahansa. Mutta kun siihen vielä yhdistetään sarja, jota luennoitsija fanittaa ja jota itse fanittaa, on luvassa mahtava setti. Luento oli mukaansatempaava ja viihdyttävä, mutta samalla myös sopivasti analyyttinen ja kaikki toisen kauden juonenkäänteet ja hahmot tulivat niin hyvässä kuin pahassakin käytyä läpi ja ihmeteltyä myös niitä Kyoto Animationin kaikista ufoimpia ratkaisuja sarjassa. Luennon päätteeksi halusin vain katsoa koko Free!:n uudestaan. Taas. Ja ihkuttaa Makotoa.

Fainttos: Free!-analyysin jälkeen kirjaimellisesti eksyin Taistelupelianimet-luennolle. Minun ei ollut tarkoitus edes mennä kyseistä ohjelmaa katsomaan, mutta aikaa oli kulutettava. Luennosta ei jäänyt mitään käteen, paitsi hyvältä näyttävä Street Fighter -elokuva, jonka joskus varmaan katson. En voi käsittää luentoja, joissa luennoitsijat lukevat sanottavansa sanasta sanaan paperilta. Kyseisellä luennolla molemmat puhujat istuivat pöydän takana ja lukivat armotta paperista kaiken sanottavansa. Luento oli kuin Tilt.tv-ohjelman arvosteluja olisi kuunnellut. Mutta eipä siitä sen enempää. Ymmärtääkseni Schaduwilla ei ollut tästä luennosta mitään ihmeempää sanottavaa, niin kommentoin pikaisesti päättäjäisiäkin. Yleensä päättäjäisissä olisi kiva saada jotain tietoa tulevasta, mutta nyt ei saatu mitään jännittävää informaatiota. Ei mitään salaisuuksia, ei uudistuksia, ei mitään. Jaettiin vain palkinnot, kunniavieraat sanoivat pari sanaa ja kiitettiin conista. Eihän päättäjäisiltä muuta vaaditakaan, mutta oli vähän sellainen olo, että miksi edes jäin näitä odottamaan, kun olisin voinut lähteä pitkälle kotimatkalle aikaisemmin.

blazblue_001

Hurjaa taitselua Blazbluesta, jota muun muassa taistelupeliluennolla käsiteltiin.

Schaduw: Voin juu varmaan allekirjoittaa kaiken Fainttosin sanoman taistelupeliluennosta, jolle itsekin päädyin vahingossa (käytyäni ensin ostamassa vielä myyntipöydiltä sen supersöpön mopsimangan, jota edes MAL ei tunne D:). Päättäjäiset olivat mielestäni ihan ok, niiltä ei enää odotakaan oikeastaan mitään. Tietysti kaikki hienot paljastukset ovat kivoja, mutta jos niitä ei ole, niin ei niitä oikein voi tyhjästä tekaistakaan. Päättäjäiset olivat mielestäni kuitenkin kivan kompakti kokonaisuus ilman mitään turhia asioita. Siinä olikin sitten varmaan kaikki, mitä me voimme raportoida Frostbiten ohjelmapuolesta, mutta mitäs Fainttos tykkäsi conin yleisistä järjestelyistä ja tunnelmasta tänä vuonna?

Yleiset järjestelyt ja loppumietteet

Fainttos: Järjestelyt toimivat iltabileitä lukuunottamatta mielestäni yllättävän hyvin. Voisin tähän väliin kuitenkin antaa palautetta eräästä erittäin ihastuttavasta narikkavänkäristä. Lauantaina takkia noutaessani pienestä narikasta huomasi vänkäri media-badgeni, ja ilmaisi mukavasti: “Voi jumalauta, et sä takkias täällä saa pitää!” Ilmoitti, että työvoiman pitäisi pitää takkejaan yläkerrassa greenroomissa. No, sanoin, että olen mediaa enkä työvoimaa, eikä minulle oltu ainakaan tällaisesta mainittu (eikä siskollenikaan, joka oli ohjelmanpitäjä). Hän vastasi happamana, että sain anteeksi sen kerran. Voisi ehkä jatkossa kertoa vänkäreille tarkemmin käytännöistä ja asiakaspalvelusta, että tällaisilta tapauksilta vältyttäisiin. Tietenkin oli vain kyse yhdestä vänkäristä ja usein vänkärit ovatkin erittäin iloista ja ahkeraa työvoimaa, mutta pakko myöntää, että olin hieman hämilläni tilanteen jälkeen.

binan_koukou_001

Ryuu tarjoaa esimerkin asiakaspalvelusta.

Schaduw: Tuollaiset ovat kyllä aina vähän ikäviä ja latistavat tunnelmaa. :( Asiasta olisi kyllä voinut ehdottomasti sanoa nätimmin ja toisaalta, jos tällainen käytäntö tosiaan on, niin siitä olisi ehkä voinut myös ilmoittaa etukäteen. Ylipäätäänkin coneissa on yleensä paljon todella kivoja ja asiakaspalveluhenkisiä vänkäreitä ja järjestyksenvalvojia, mutta ikävä totuus ja ihmismielen toimintatapahan on se, että jälkeenpäin mieleen jää vain se yksi ikävästi käyttäytynyt ja ne 30 kivaa unohtuvat. :/ Muuten järjestelyt pelasivat minunkin mielestäni taattuun desutyyliin, luennot olivat enimmäkseen oikein hyviä, hienoja cosplaypukuja oli todella paljon ja tunnelma loistava, mitä nyt tungos oli suurempaa kuin viime vuonna. Tämä tietysti selittynee helposti sillä, että tällä kertaa Frostbite myi loppuun (minuuttia ennen ovien avaamista!), kun taas edellisenä vuonna lippuja jäi muistaakseni peräti parisensataa myymättä.

Fainttos: Olen kyllä täysin samaa mieltä tungoksesta. Populaa oli paljon ja tilaa liian vähän. Mutta eikös se aina tällaisissa tapahtumissa mene näin? Tuntui kuitenkin siltä, että ihmiset eivät kyseisestä asiasta hermostuneet, mikä teki tunnelmasta hyvän. Taidekujalla oli kyllä sellainen tungos, etten sitä kehdannut kunnolla tonkia – varsinkaan päätyjä. Onkohan parvi siis paras paikka taidekujalle sittenkään?

saenai_heroine_001

Animefanitungos voittaa kuitenkin onneksi aina tavallisen tungoksen!

Schaduw: Tilanpuute tosiaan tuntuu nykyään olevan useammankin conin ainainen ongelma, mihin on vaikea keksiä mitään patenttiratkaisua. Sibeliustaloa vastaavia, mutta isompia tiloja ei ihan helpolla löydy ja esimerkiksi messukeskukset, joista ainakin löytyisi tilaa, ovat kuitenkin conin järjestämiseen ehkä hieman ankeita ja muutenkin puitteiltaan vähemmän contapahtumalle sopivia. Itse tämän vuoden Frostbiteen palatakseni täytyy kuitenkin sanoa, että olin positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon tämän vuoden ohjelmassa oli myös mangapainotteista ohjelmaa – tai sitten vain satuin itse eksymään juuri niihin ohjelmiin tavallista enemmän. Mangan lukemiseni oli vähän niin kuin pitkään jo jäänyt aika vähälle, mutta nyt innostuin Frostissa taas uudestaan.

Fainttos: Olikohan siinä nyt Desucon Frostbite pähkinänkuoressa? Kivaa oli ja ensi vuonna todennäköisesti taas. Onneksi kesällä on taas Desucon seuraavan kerran, ettei ihan vuotta tarvitse odottaa. Lisäksi sain innostusta luennon pitämiseen, ja luentoehdotus on jo lähtenyt eteenpäin. Katsotaan, mitä siitäkin seuraa. Mutta eipä tässä muuta, kuulemisiin minun puolestani!

Schaduw: Joo, itsellänikin oli tänä vuonna ehdottomasti onnistuneempi Frostbite kuin viime vuonna ja ennen kaikkea con onnistui ilmeisesti jossakin, sillä sain ihan hirveästi lisää intoa harrastukseen, etenkin mangan lukemiseen. (Ettei vaan olisi jotain tekemistä sen kanssa, että kävin niin monessa manga-aiheissa ohjelmassa?!) Uusia ihmisiäkin olisi tietysti ollu kiva tavata, mutta ehkä sitten seuraavassa conissa… (Niin, tosiaan, se jäi hieman harmittamaan, että Ystäväkirja, johon sain automatkalla Lahteen rohkeutta osallistua, olikin sitten pamahtanut täyteen jo siihen mennessä kun pääsin coniin. ;__;) Mutta siihen saakka voinen keskittyä lukemaan tosi monta shoujomangaa ja neoshounen-sarjaa, sillä sainhan luennoilta ihan hirveän kasan lukulistoja. :D

ookami_shoujo_02

Suunnilleen näin ystäväkirja olisi varmasti toiminut!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: