Desucon Frostbite 2015 (Osa 1)

Desucon Frostbite pidettiin jälleen Lahden Sibeliustalossa viime viikonloppuna ja Hyvät, pahat ja otakut oli paikan päällä. Koska runosuonemme selvästi puhkesivat kukkaan tätä Frostbite-postausta kirjoittaessamme, jaamme sen kahteen osaan ihan noin lukijaystävällisyyttämme. Käsittelemme näissä postauksissa paljon ohjelmanumeroita, joten olemme lihavoineet tärkeitä pointteja, jotta voitte valikoida keskustelustamme teitä kiinnostavat osiot. Yritimme myös pitää tämän jotenkin kronologisessa järjestyksessä. Joten tänään luvassa siis ajatuksiamme Frostbiten perjantailta ja lauantailta.

frosti1

Sibeliustalon Metsähallissa vaan on se joku Desu-fiilis.

Fainttos: Noin viikko Desucon Frostbitesta, ja kirjoitamme jo nyt tätä blogipostausta? Olemmepa me ajallamme. Jäikö sinulla Schaduw con-darra tai con-rutto matkamuistoksi Frostbitesta?

Schaduw: No sunnuntai-illalla ja maanantaina kärsin tietysti perinteisestä post-con-masennuksesta, mutta sitten se jäi tiistaina tosiaan niin kutsutun con-ruton jalkoihin. Juuri kun olin taas päässyt ennen conia nauramasta, ettei minuun tuollaiset perusflunssat ole vuosikausiin tarttuneet. Tai sitten syynä oli aivan järkyttävän kylmässä mökissä nukkuminen, tiedä häntä. Pääasia kuitenkin, että olin conin ajan sentään terveenä ja että voin nytkin kirjoittaa, vaikkei puhuminen onnistukaan! Mutta itse coniin palataksemme, miten Fainttosin Frostbite lähti perjantaina käyntiin?

Perjantai

Fainttos: Onneksi sentään ruttosi on paranemaan päin. Mutta niin, lähdimme matkaan hyvissä ajoin perjantaina ja saavuimme Sibeliustalolle noin tunti ennen avajaisia. Työvoimabadgejen noutopiste oli siirretty ison narikan ja ravintola Lastun väliin, mistä ei ainakaan ollut mitään ohjeita tullut minulle eikä paikan päälläkään ohjeita ollut. Onneksi kiltit järjestyksenvalvojat ohjasivat perille. Tänä vuonna sain ongelmitta badgeni (tosin kuin viime vuonna, jolloin meitä ei oltu laitettu listoille ilmeisesti), mutta sinulla taisi olla taas jotain haasteita?

Schaduw: Minä tosiaan saavuin muutamia tunteja myöhemmin Sibeliustalolle ja minut ohjattiin infosta hakemaan badgeani, mutta sitä ei vaan kovalla etsimiselläkään löytynyt. Pienen odottelun jälkeen minulle kuitenkin sitten tekaistiin uusi, mutta hiukan ehkä huvitti, että joka kerta on sama ongelma. Kuitenkin loppu hyvin kaikki hyvin. Lukuunottamatta tietysti sitä, että Rakuen Tsuihou jäi myöhäisen saapumisaikamme takia näkemättä. (Mutta katsoin sen etukäteen ja se oli hyvä ja suosittelen, katsokaa.)

Avajaisissa nähtiin pääjärjestäjästä uusia puolia.

Avajaisissa nähtiin pääjärjestäjästä uusia puolia.

Fainttos: Ennen leffaa olivat kuitenkin jo mainitsemani avajaiset. Avajaiset olivat suhteellisen peruskauraa eli kerrottiin aikatauluista, bileistä ja kunniavieraat esiteltiin. Pidin kuitenkin conin introvideosta, joka avajaisissa esitettiin. Se oli hauska ja hyvin toteutettu (ja Cruise-aneki sai kostonsa). Avajaisten jälkeen alkoi leffa ja ymmärtääkseni sen jonotuksessa ja alkamisessa oli jotain ongelmia. Lisäksi video kaiketi pätki. En kuitenkaan voi näistä paljon puhua, kun kiirehdin systerin luennolle Anime, taiteen kielletty inspiraatio. En pystynyt koko luentoa katsomaan, sillä hain ystäväni juna-asemalta. Olikos sinulla perjantaina jo jotain ohjelmaa?

sekaiichi_hatsukoi_valentine

Tässä on sitä BL:ää, kun sitä niin harvoin saa blogiin tungettua. Ja lauantainahan oli joku ystävänpäiväkin.

Schaduw: Elokuvan väliin jääminen tosiaan vähän harmitti, kun olin siitä melko innoissani, kuten ehkä ennakkopostauksestamme kävi ilmi. Ehdin kuitenkin sentään juuri ja juuri katsomaan perjantaina luennon Sydän mustelmilla – BL ja väkivalta, kuten olin suunnitellutkin. Luento oli ihan mielenkiintoinen katsaus BL-mangan jokseenkin väkivaltaiseen maailmaan. Sen alkupuolella esiteltiin sitä, millaista henkistä ja fyysistä väkivaltaa BL-sarjoissa tavallisesti (ja erittäin säännöllisesti) esiintyy ja loppupuolella taas käsiteltiin sitä, mistä tämä sitten johtuu. Itse en ole varsinaisesti mikään BL:n suurkuluttuja ja kierrän etenkin kaiken väkivaltaisemman muutenkin kaukaa, mutten ole vihaajakaan ja minua kiinnostaa poikarakkaussarjojen suosio ja niiden väkivaltaiset piirteet ilmiönä. Luennolta sai kyllä paljon ajateltavaa ja myös jonkin verran vastauksia. Myös luennoitsija oli hyvä puhuja ja hän sai luentoon ihan viihdyttävänkin sävyn, vaikka aihe olikin vakava(hko?). Ihan asiallinen ja hyvin esitetty luento mielenkiintoisesta aiheesta siis!

Fainttos: Jos sinun luentosi oli mielenkiintoinen, minun ei sitä taas niinkään ollut. Kävin kuuntelemassa Metal Gear ja Hideo Kojiman maailma -luennon ja voin vain sanoa pettyneeni siihen. Pidän sarjan peleistä, mutta vaikka puhuja sanoikin luennon muuttavan käsityksemme pelisarjasta, en saanut siitä mitään uutta. Jotkin asiat olivat ehkä unohtuneet pelien pelaamisen jälkeen, mutta varsinaisesti luennolla käytiin Metal Gear -pelien tapahtumat läpi pelimaailman aikajärjestyksessä. Pelien pelanneille se ei tuonut kauheasti uutta, jos oli yhtään keskittynyt pelejä pelatessa. Lisäksi ihmetyttämään jäi luennon otsikossakin mainittu pelien luojan Hideo Kojiman osuus luennosta. Alussa hänestä sanottiin pari perussanaa, ja sen jälkeen hänet unohdettiin. Olisin toivonut hänestäkin enemmän tietoa tai analyysiä, sillä Kojima on mielenkiintoinen jäbä. Pisteet kuitenkin puhujalle selkeästä ja hyvästä luennoinnista, vaikka materiaali ei oikein odotuksiani täyttänyt.

frosti3

Luennoilla riitti taas väkeä.

Schaduw: Olisi vain kannattanut kaikkien tulla kuuntelemaan poikarakkausluentoa! Itse suuntasin sieltä vielä luennolle Tapa tai tule tapetuksi, syö tai tule syödyksi, joka käsitteli survival-mangoja Battle Royale ja Bio-meat: nectar. Kuten nimikin jo kertoo, luento ei todellakaan ollut minun juttuni ja meninkin sinne vain siksi, koska kaverini halusivat nähdä sen eikä kyytini majapaikkaan lähtisi ennen sen päättymistä. Luennon alkupuolella keskityttiin molempien sarjojen erilaisiin hahmoihin ja siihen, mitkä tekevä niistä hyviä tai pahoja, mutta loppupuoli meni ainakin omasta mielestäni ehkä vähän kauemmas mangasta ja moraalisaarnan puolelle sotaturismeineen, Pohjois-Koreoineen ja lapsisotilaineen. Mutta säästyin kuitenkin liian ällöttäviltä kuvilta enkä nähnyt yöllä painajaisia vaan sain herätä hyvin nukkuneena (*köhköh*) lauantaiaamuun.

Lauantai

Fainttos: Ensimmäinen päivä sujui ongelmitta ja lauantai koitti. Aamulla käväisin taidekujan ja myyntipöytäsalin läpi ostamatta mitään. Yhdeltätoista alkoi päivän ensimmäinen ohjelmanumeroni, Valokeilassa Gen Urobuchi. Kyseessä oli ensimmäinen kunniavierasohjelma, missä olen ikinä käynyt. Pakko myöntää, että olihan sitä mielenkiintoista kuunnella urallaan menestynyttä Urobuchia. Olen tutustunut hänen tuotannostaan vain muutamaan sarjaan, mutta esitetyt kysymykset olivat sen verran toimivia, että haastattelusta pystyi nauttimaan myös sarjoja tuntematon ihminen. Pisteet siis haastattelijoille! Lisäksi tulkki hoisi hommansa mallikkaasti siihen nähden, kuinka stressaava tilanne varmasti hänellekin oli yleisön edessä nopeasti keksiä, miten asiat sanotaan. Jos vain kunniavieraat jatkossa edes vähänkään omia intressejäni sivuuttavat niin varmaan menen silloinkin heidän ohjelmiaan seuraamaan.

Schaduw: Kunniavierasohjelma jäi itseltäni tosiaan valitettavasti kokonaan väliin tällä kertaa, koska aina joku muu vei voiton. Lauantaiaamuna se oli Kuroshitsujista Karnevaliin – neoshounenin salat. Olen viime vuosina törmännyt sanaan neoshounen monen tykkäämäni sarjan kohdalla ja tiesin ehkä suunnilleen, mistä siinä on kysymys, mutta luennolla opin kyllä valtavasti uutta. Luento oli todella informatiivinen ja esitteli tämän genren pääpiirteet, erilaisia hahmoja ja näiden välisiä suhteita sekä lehtiä, joissa näitä sarjoja sitten ilmestyy. Sarjasuosituksiakin tuli valtavasti ja luennoitsija oli hyvä puhumaan ja tykkäsin vaan tositosi paljon. Suosittelen kyllä katsomaan, kun nämä luennot joskus aikanaan youtubeen putkahtavat, jos on yhtään tykännyt esimerkiksi sellaisista sarjoista kuin Kuroshitsuji ja Pandora Hearts (muttei kuitenkaan vielä ole mikään neoshounen-ekspertti).

frosti5

Kazokun pöydällä Kazo-kun riisuutui lauantain aikana. Meillä valitettavasti ei ole jälkeen-kuvaa. :(

Fainttos: Menimme molemmat seuraavaksi jopa samaan luentosaliin seuraamaan Anime tieteen silmin -luentoa. Odotin luentoa todella paljon, ja pidinkin siitä – luennon aikana. Jälkeenpäin ajatellen löysin luennosta kuitenkin paljon kritisoitavaa. Tällainen ajatuksenkulku johtunee luennon koomisesta otteesta. Komiikka osaa joskus viedä mukanaan, mutta joskus se vie huomion oikealta asialta. Pidin luennolla kaavojen käytöstä “todistettaessa” erilaisia animen fysiikoita, nörttihän olen niin jopa jotain niistä tajusin. Kuitenkin käsiteltävät asiat olivat hieman outoja eivätkä liittyneet toisiinsa mitenkään. Luennon aluksi myös sanottiin, että käsiteltäisiin animen fysiikkaa, teknologiaa ja biologiaa. Reilusti yli puolet ajasta kuitenkin käsiteltiin vain fysiikkaa ja biologian ja teknologian osuudet jäivät parin seikan tarkasteluun. Luennoitsijat olivat ymmärtääkseni enemmän fysiikan opiskelijoita, jolloin he luonnollisesti tiesivät siitä eniten, mutta olisikohan kannattanut sitten jättää toiset osiot pois? Lisäksi luento tuntui nopeasti kyhätyltä, sillä kalvoilla oli kirjoitus- ja yksikkövirheitä (tuntuu niin hikeltä valittaa näistäkin) ja tuntui että oli aika loppunut kesken luentoa kyhätessä.

Schaduw: Ei hätää, (entisenä) fyysikkona ja nykyisenä kemistinä minäkin olin hieman poissa tolaltani virheellisten yksiköiden takia. Olin nähnyt aiemminkin tämän tyylisiä luentoja ja ne ovat kyllä ihan viihdyttäviä ja lähinnä viihdyttäväksihän tämäkin oli tarkoitettu. Tykkäsin kuitenkin erityisesti tässä luennossa siitä, miten ilmiöitä lähdettiin tarkastelemaan siltä kannalta, että animessa nähty on totta eikä jääty todistelemaan, miksi tapahtumat eivät voi olla totta. Tämä seikka lisäsi mielestäni aika paljon luennon huumoriarvoa. Tiedeluennon jälkeen oli kuitenkin vuorossa luentotaukoa ja ruokailua, minkä jälkeen suuntasimme molemmat Cosplay-kisaan (joka oli kyllä vaikea valinta, koska missasin Kyoto Animation -setin ;__;).

ansatsu_ep5

Tässä hieman tiedettä Ansatsu Kyoushitsun malliin.

Fainttos: Itseänikin harmitti Kyoto Animation -setin missaaminen, mutta näkee sen sitten netistä joskus. Cosplay-kisa miellytti minua monin mielin. Kisaajia oli huikea määrä enkä muista koska viimeksi esityskisaan oltiin saatu näin paljon osallistujia. Lisäksi esityksissä oli vaihtelevuutta – hienoa, etteivät ihmiset mene kisoissa siitä, mistä aita on matalin! Kisaa katsoi kyllä erittäin mielellään, ja Hall Cosplay -kisatkin olivat silmänruokaa hienoine pukuineen. Mainittakoon vielä, että oli mielestäni kiva lisä kunniavieraan kunniaksi järjestetty Hall Cosplay Urobuchi -edition.

Schaduw: Itsekin tykkäsin, kun esityskilpailussa oli tällä kertaa niin paljon osallistujia. Huima loikkaus kyllä kesän Desuconin esityskilpailusta, jossa osallistujia oli muistaakseni vain kourallinen. Parisen tuntia cosplaykilpailun jälkeen oli kuitenkin vuorossa ruokailu, joka ei ihan mennyt suunnitelmien mukaan. Olimme asianmukaisesti kyllä varanneet pöydän Amarillosta, mutta mitenpä juuri sattuikaan niin, että siellä oli jokin ilmastointisysteemi hajonnut juuri sinä päivänä ja jonotusaikaa ruokatilauksille oli siten yli tunti… No, mikäpä siinä odotellessa…

Fainttos: Juu ei enää Amarilloa. Burgerikin oli tulisempi kuin oletin. Eipähän haitannut sinänsä tuo odottaminen, kun mitään kiinnostavaa ohjelmaa ei illalla enää ollut. Osallistuimme Schaduwin (ja muutaman muun apurin) kanssa paperiseen animevisaan kuitenkin, kun rahkeet eivät live-visailuun riitä. Visa oli hauska ja erilaisia osioita oli paljon. Lisäksi mukavaa oli, että se kesti niin kauan kuin sitä jaksoi tehdä – mikä meidän tietoudellamme päätyi olemaan vajaa puoli tuntia. Sitten olivat iltabileet… Haluatko sinä aloittaa, jotta saan miettiä hetken ennen kuin sanon pari valittua sanaa niistä?

Schaduw: Se puoli tuntia oli täysin harkittu, taktinen veto! Oli kyllä ihan kiva paperivisa ja madalsi varmasti osallistumiskynnystä monille. Itse tykkäsin etenkin viimeisestä osiosta eli animepoikien tunnistamisesta. Kuten oletettua, emme kuitenkaan tainnee sijoittua kovin hyvin… Mutta iltabileet tosiaan. Harmitti vähän, kun perjantain Desulounge jäi välistä, sillä se olisi saattanut olla vähän enemmän minun juttuni kuin varsinaiset iltabileet, mutta pitihän ne lauantain iltabileet kuitenkin sitten käydä katsastamassa ihan vain jo senkin takia, että paikkana toimi tänä vuonna Finlandia-klubi, joka paremmin tunnetaan ehkäpä myyntipöytäsalina. Kivasti sieltä oli saatu myyntipöydät pois tieltä, puitteet olivat yllättävän hienot ja sisään pääsi varsin nopeasti, vaikka jonoa vähän olikin. Tungos oli kuitenkin valitettavasti aika kova ja itseäni alkoi sardiinipurkkitunnelma aika äkkiä ahdistaa. Etenkin, kun tällaisena hobittikokoisena olin muita noin päätä lyhyempi ja pelkäsin tallautuvani eikä lavalle näkemiseen ollut kyllä mitään toivoa. ;___; Mutta juu, mitkään bileet eivät ole ikinä olleet ihan juttuni, vaikka jotenkin coneissa aina ajauduin niitä testaamaan. Mutta Fainttos viihtyi siellä huomattavasti pidempään ja osaakin ehkä antaa asiantuntevamman mielipiteensä, vai miten on?

frosti6

Iltabilemeininkiä sardiinipurkissa myyntipöytäsalissa Finlandia-klubilla.

Fainttos: Viihtyminen oli kyllä siitä tuhlatusta ajasta kaukana. Sanotaan alkuun positiivinen asia bileistä: ne eivät häirinneet muun conin menoa yhtään tosin kuin viime Frostin Metsähalli-bileet. (En kyllä tiedä kuinka paljon myyntisalin myyjät pitivät pöytien siirtämisestä bileiden vuoksi.) Mutta niin, iltabileissä ei toiminut niin oikein mikään. Sisään pääsi helposti, mutta sisällä ei sitten kyennyt tekemään oikein mitään. Astuessaan Finlandia-klubille tajusi heti, että tilaan ei mahtunut ehkä liki 2000 ihmistä. Valtava halli oli aivan tupaten täynnä ihmisiä eikä eteenpäin päässyt, kuten Schaduw jo tungoksesta mainitsitkin. Lavalle päin en edes halunnut lähteä tunkemaan. Kun ystäväni huomautti drinkkijonon pituudesta, meinasin jo lähteä, mutta päätimme alkaa jonottaa. Jonossa kuluikin lähes tunti, ja ihmiset ohittelivat kuin viimeistä päivää. Hintavahkot drinkkimme juotuamme olin jo niin kypsä, että olin valmis poistumaan tilasta. Kaveri kuitenkin tarjosi shotin niin menimme vielä toiseen, normijuomien jonoon. Kyseinen jono eteni sentään vähän nopeammin, mutta kyllä siinäkin sai sellaiset kymmenisen minuuttia jonottaa. Kaiken lisäksi ilmanlaatu oli karmea. Ei näistä pippaloista oikein mitään hyvää sanottavaa löydy, ja jotenkin niitä kannattaisi ehkä miettiä uudelleen. En ensi kerralla kyllä näihin bileisiin mene, jos ne ovat vastaavanlaiset.

Schaduw: No, ehkäpä en jäänyt sitten paljosta paitsi, vaikkakin aika kävi ehkä vähän pitkäksi (ja paitsi, että desudrinkit ehkä vähän houkuttivat), kun odottelin sitten Metsähallissa, että kaverini haluavat lähteä majoitukseen. Ja sitten kun vihdoin saatiin kuski ja autollinen porukkaa lähtövalmiiksi, niin luottoauto Lada tarjosi meille siellä Lahden yön pakkasessa töitä yli puoleksi tunniksi. :’D Ovet olivat jäätyneet kiinni ja kun ne saatiin auki, ei lähtenyt moottorikaan käytiin. Mutta voi sitä riemun tunnetta, kun se auto lopulta pitkän yrittämisen jälkeen saatiin käynnistymään! Pääsi vihdoin joskus nukkumaankin, tosin yö olikin sitten melko levoton, sillä en saanut millään unta, pistin herätyskelloni soimaan vahingossa tunnin etuajassa ja näin vielä painajaistakin siitä, että myöhästyin shoujopäähenkilöluennolta…!

Näihin jännittäviin tunnelmiin päätämme tämän postauksen. Myöhästyykö Schaduw shoujopäähenkilön ruumiinavauksesta?! Vastaako uimajonneluento kaikkiin odotuksiin? Julkaistiinko päättäjäisissä jotain huippusalaista ja huippujännittävää? Se selviää seuraavassa osassa! Joka julkaistaan huomenna.

2 kommenttia

  1. […] kaksiosaista jatkokertomustamme Desucon Frostbitesta vuosimallia 2015. Ensimmäinen osa löytyy täältä, mutta kaikille huonomuistisille muistutukseksi edellisessä jaksossa osassa tapahtunutta: Schaduw […]

  2. […] Minä joka kerta Lahdessa. Niin paljon kääntymiskieltoja ja surkea Amarillo (ks. Frostbite-juttumme). […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: