Syksyn 2014 parhaat

Syksy toi tullessaan taas uutta animea, ja paljon hyvää animea toikin. Nimeämme tässä postauksessa jälleen joitakin kauden omia suosikkisarjojamme eri kategorioittain. Emme toki ole tälläkään kertaa katsoneet kaikkea kauden animea (vaikka etenkin Fainttoksen lista on jo varsin hyvä yritys!), joten välistä on saattanut jäädä jotain vielä loistavampaakin. Kommentoikaa ihmeessä tällaisessa tapauksessa alle, että mitä tällä kaudella olisi oikeasti kannattanut katsoa ja miksi. Joidenkin kategorioiden luonteen vuoksi postauksessa saattaa olla pieniä spoilereita joistakin sarjoista.

syksy2014

Parhaimmillaan animen katsominen on tällaista.

Fainttos: Nyt oli kyllä todella paljon hyvää katsottavaa. Kiireiden vuoksi jouduin lopussa lähes maratoonaamaan kaikki sarjat, mutta omalla tavallaan tämä on hyväkin, niin kokonaisuus pysyi eheänä. Tässä nyt kuitenkin kaikki katsomani sarjat: Amagi Brilliant Park, Cross Ange: Tenshi to Ryuu no Rondo, Daitoshokan no Hitsujikai, Donten ni Warau, Garo: Honoo no Kokuin, Grisaia no Kajitsu, Inou-Battle wa Nichijou-kei no Naka de, Kiseijuu: Sei no Kakuritsu, Nanatsu no Taizai, Ore Twintail ni Narimasu, Sanzoku no Musume Ronja, Shigatsu wa Kimi no Uso, Shingeki no Bahamut: Genesis, Sora no Method, Terra Formars, Trinity Seven ja Ushinawareta Mirai wo Motomete. Lyhytsarjoista katsoin Orenchi no Furo Jijoun. Kesältä katsottavaksi jäivät Sword Art Online II sekä Bishoujo Senshi Sailor Moon: Crystal.

Schaduw: Syyskaudelta tuli katsottua vähän yhtä sun toista ja tällä kertaa vältin jopa aloittamasta ihan liian montaa sarjaa (ainakin melkein). Loppuun asti olen saanut katsottua tähän mennessä sellaiset kuin Amagi Brilliant Park, Daitoshokan no Hitsujikai, Donten ni Warau, Sora no Method, Gugure! Kokkuri-san, Ookami Shoujo to Kuro Ouji, Denki-gai no Honya-san, Orenchi no Furo Jijou, Trinity Seven, Yuuki Yuuna wa Yuusha de Aru, Grisaia no Kajitsu ja Danna ga Nani wo Itteiru ka Wakaranai Ken. Kesken sen sijaan ovat vielä Akatsuki no Yona, Bonjour♪Koiaji Pâtisserie, Girlfriend (Kari), Selector Spread WIXOSS, Shigatsu wa Kimi no Uso sekä Shirobako.

 

PARAS…

SARJA

shigatsudonten_ni_warau

Fainttos: Kuten jo aloituskappaleessa sanoimme, oli syyskaudella hirmuisasti hyvää animea. Täten yhden nimittäminen yli muiden oli erittäin hankalaa. Oikeastaan, tätä pohdiskellessani sain listattua noin viisi sarjaa, joiden välillä titteliä pompottelin. Shigatsu wa Kimi no Uso on kuitenkin sarja, joka on kaikin tavoin toimiva. Se on nätti, viihdyttävä ja sen draama toimii. Kritisoitavat asiat ovat suhteellisen vähissä, ja tätä katsoo erittäin mielellään. Lisäksi fakta, että musiikkianime sai minut kiinnostumaan näinkin paljon itsestään osoittaa, että sarja on onnistunut teos.

Schaduw: Oma valintani on kyllä tällä kertaa Donten ni Warau. Kyseisestä sarjasta vain tuli kauden aikana ehdoton suosikkini, vaikka esimerkiksi Orenchi no Furi Jijou tarjosikin ihan hyvän vastuksen. Nämä kaksi olivat kuitenkin ehkäpä melko eri tavalla hyviä. Myös Amagi Brilliant Parkilla olisi voinut olla jotain mahdollisuuksia, mutta pari pervoa eläinmaskottia saattoivat ehkä viedä nämä mahdollisuudet… Donten ni Waraussa osui sen sijaan melkein kaikki kohdalleen. Tykästyin koko sarjaan niin paljon, että päädyin tilaamaan sitten mangatkin, jotta saan elää tämän teoksen vielä uudelleen, toivottavasti vielä parempana. :D

OP

shigatsugugure_kokkurisan

Fainttos: Kovin moni syyskauden openingeista ei jäänyt itselleni mieleen. Kuitenkin muutama hyvä kandidaatti tähänkin löytyi. Pidin muun muassa Kiseijuun openingista kappaleensa vuoksi sekä Nanatsu no Taizain openingista tunnelman vuoksi. Kuitenkin ehkä vähän tylsästi päädyin Shigatsu wa Kimi no Uson openingiin. Kappale on erittäin kaunis ja animaatio on myös hyvin tehty. Lisäksi leikkaukset ja manga-tyyliset piirrokset openingissa pelaavat.

Schaduw: Tältä kaudelta on vaikea muistaa mitään erityisen hyvää openingia, mutta jos joku nyt täytyy valita, niin se olisi sitten varmaankin Gugure! Kokkuri-sanin vauhdikas OP. Se olikin ehkä yksi ainoita hyviä asioita koko sarjassa (Kokkuri-sanin lisäksi), mutta onpahan edes jotain. OP kuitenkin jotenkin sopi sarjan henkeen.

ED

soranomethodookami_shoujo_to_kuro_ouji

Fainttos: Kuten openingien kanssa, eivät endingit säväyttäneet minua syyskaudella. Shingeki no Bahamut: Genesiksen ending on oikein nätti animaatioltaan ja tunnelmaltaan. Sora no Methodin ending vei kuitenkin minulla voiton. Se kertoo ihanasti hahmojen mielenmenosta. Usein endingit ovat paljon hitaampia kuin openingit, mutta Sora no Methodin ending on yllättävänkin vauhdikas: juostaan pitkin peltoja ja lennellään avaruudessa.

Schaduw: Kuten paras OP, myös paras ED tulee sarjasta, joka ei muuten ansaitsisi paikkaansa tässä postauksessa. Ookami Shoujo to Kuro Oujin ending nimittän jäi soimaan päässä heti ensimmäisestä kuuntelukerrasta lähtien ja oli monien jaksojen kohdalla koko 24 minuutin paras kohta! Toinen hyvä ehdokas olisi myös löytynyt Denki-gai no Honya-sanista.

ANIMAATIO

bahamut

Fainttos: Löysin paljon hyvin toteutettuja sarjoja syyskaudelta. Halusin kuitenkin nostaa esille sarjan, jonka animaatio oli hippasen verran erilaista elävyytensä vuoksi kuin muut syyskauden sarjat. Kyseessä on Shingeki no Bahamut: Genesis. En osaa eritellä animaation hienoutta kovin hyvin, mutta kyllä ainakin minun silmiini sarja pyöri tajuttoman hyvin. Taistelukohtauksetkin olivat varsin näyttäviä, erikoistehosteet eivät näyttäneet halvoilta ja hahmoilla oli monenmoista ilmettä kasvoillaan.

SOUNDTRACK

ronja

Fainttos: Ei oikein mikään jäänyt mieleen. Näin valitsin sarjan, jota katsoessani ystävien kanssa totesin pariin otteeseen, että onpa sopivaa musiikkia: Sanzoku no Musume Ronja. Sarja, jonka opening-kappale on mielestäni aivan hirveä, mutta taustamusiikki toimivaa. Se pelaa erittäin hyvin sarjan tunnelman kanssa.

TYTTÖ

kaorisento_isuzu

Fainttos: Nyt oli kyllä paha valinta. Paljon oli hyviä hahmoja, mutta kuitenkaan yksikään ei noussut yli muiden. Shigatsu wa Kimi no Uson yksi naispäähenkilöistä, Kaori Miyazono, oli kuitenkin sen verran miellyttävä hahmo, että valitsin hänet. Hän on pirteä ja kannustava. Hän on yksi syy lisäksi, minkä vuoksi sarjaa voi katsoa. Hän nimittäin antaa päähenkilöpoika Kousei Arimalle tarvittavan hahmokehityksen, jota tämä tarvitsee. Ja jos Kousei jäisi vellomaan suruihinsa liiaksi, ei sarjaa välttämättä jaksaisi katsoa.

Schaduw: Kilpailu tästä parhaan tytön tittelistä ei ollut hirveän vaikea. Toinen vaihtoehtoni olisi ollut Donten ni Waraun Botan. En välittänyt Botanista oikein kauheasti sarjan alkumetreillä, mutta jossain kohtaa siitä kehittyi jotenkin pidettävämpi ja mielenkiintoisempi. Ja ehkä myös huomiotaherättävämpi sarjassa, jossa ei juurikaan muita naishahmoja näkynyt. Kisassa Botanista täpärästi ohi ajoi kuitenkin Amagi Brilliant Parkin Sento Isuzu. Tykkäsin Sentosta jo alusta asti ja vaikka yleensä tällaiset huumori-väkivaltaiset naishahmot eivät olekaan mieleeni, niin Sentossa jotenkin pidettävää oli kuitenkin hänen huolensa puiston kohtalosta ja se miten hän oli usein aivan ulalla siitä, mitä oli tekemässä, vaikka ehkä tarkoittikin hyvää.

POIKA

mattiskinjou_shirasu

Fainttos: Tähän keksin heti, kenet valitsen. Kyseessä on kategorian nimestä poiketen mies. Valitsin Mattis-nimisen herran sarjasta Sanzoku no Musume Ronja. Rakastuin Mattikseen heti ensimmäisessä jaksossa. Hän on höhlä mutta tytärtään rakastava ryöstäjämies. Mattis on vain kertakaikkisen ihana hahmo kaikin tavoin. Yhtenä hetkenä hän kyynelehtii silmät pois päästä pelkästään tyttärensä sairastumisen tähden ja yhtäkkiä hän raivostuu tajutessaan jotain aivan mitätöntä. Tätä hahmoa haluan cosplayatakin joskus tulevaisuudessa.

Schaduw: Hyviä poikia löytyi ihan kivasti ja parhaan päättäminen onkin varsin vaikeaa. Donten ni Waraussa oli hyviä poikia valittavaksi ihan laidasta laitaan, tykkäsin jotenkin Amaburin Kanie Seiyastakin ja Orenchi no Furo Jijoun pojatkin olivat kivoja. Jos merenelävätkin voidaan tähän kategoriaan pojiksi laskea. Gugure! Kokkuri-sanissakin oli… no, Kokkuri-san, joka olikin varmaan ainoa syy, miksi jaksoin katsoa sarjan loppuun asti. Koska parhaan tytön titteli meni jo Amaburille, paras poika taitaa löytyä tällä kertaa Donten ni Waraun laajasta valikoimasta. Pidin jotenkin erityisesti Tenkasta ja hänen vanhasta Yamainu-ystävästään Abeno Sousei, mutta voiton vienee kuitenkin salaperäinen albiinoninja Kinjou Shirasu, koska hahmodesign nyt vaan oli aika dokidoki.

JUONI

kiseijuudonten_ni_warau

Fainttos: Tässä päädyin juoneen, joka antoi minulle eniten ajateltavaa sekä eteni erittäin toimivasti. Kiseijuu: Sei no Kakuritsussa päähenkilö Shinichin ja hänen oikeaan käteensä asuttautuvan Migi-alienin yhteiseloa on mielenkiintoista seurata. Migi on alieni, joka tarvitsee Shinichia elääkseen, mutta ei ymmärrä tämän kaikkia toimia, vaikka yrittääkin ymmärtää ihmisten toimintaa. Shinichi taas haluaisi Migista eroon, muttei pysty siihen, sillä Migi kykenee tappamaan tämän hetkenä minä hyvänsä. Asetelma on jännittävä, ja hitaan alun jälkeen sarja on erittäin mielenkiintoista seurattavaa.

Schaduw: Tällä kaudella seuraamiini sarjoihin ei näin nopealla katsomalla kovin montaa erityisen juonivetoista sarjaa mahtunut, jotein varteenotettavimpina ehdokkaina lienevät Amagi Brilliant Park, Donten ni Warau ja Yuuki Yuuna wa Yuusha de Aru. Tämä siis, jos jätän vielä toistaiseksi keskeneräiset sarjat huomiotta. Amagi Brilliant Parkin juoni oli melko yksinkertainen, mutta toimiva, sillä huvipuistokävijöiden hankkiminen ja kävijätilastojen tuijottelu jaksoi ainakin minua kiinnostaa koko kauden. Yuuki Yuunasta taas en pitänyt aluksi ollenkaan. En ole mikään kovin suuri Madokan ystävä ja muutaman ensimmäisen jakson jälkeen totesinkin, että voi ei, Madoka-kopio. Loppua kohti juoni kuitenkin kävi jopa mielenkiintoiseksi ja loppupään jaksot tuli katsottua melko lailla yhdeltä istumalta. Tästäkin huolimatta juoni, josta itse pidin kaikista eniten, löytyi kuitenkin Donten ni Warausta. Kuiten kirjoitinkin jo aiemmin kauden shoujoista kirjoittaessani, Dontenista löytyi vähän kaikkea. Oli taistelua, historiaa, rakkaustarinoita, angstia ja vielä mielenkiintoinen juonikin. Sarjaan mahtui paljon erilaisia tunteita ja yllättäviä juonenkäänteitä ja hahmojen kohtaloa sai oikeasti jännätä viime metreille saakka. Ja vielä sielläkin saatiin yllätyksiä.

SUURIN (POSITIIVINEN) YLLÄTYS

ronjaamagi_brilliant_park

Fainttos: Sarja, jota kohtaan kohdistin ehdottomasti eniten ennakkoluuloja, on Sanzoku no Musume Ronja pelkästään sen 3D:n käytön vuoksi. No, ei se 3D ollut kyllä parhaimman näköistä todellakaan, mutta siihen totuttua sitä katsoi kyllä. Ja oli se nyt keskivertoa parempaa kuin jotkut muut 3D-yritelmät, joita animen saralla on kokeiltu. Juoneltaan, tunnelmaltaan sekä hahmoiltaan sarja kuitenkin myi itsensä minulle täysin. Maratoonasin hymyssä suin päivässä sarjan kiinni ja pidän siitä todella paljon.

Schaduw:  Tämän kauden suurinta positiivista yllättäjää oli melko vaikea päättää, mutta kyllä se taisi kuitenkin olla Amagi Brilliant Park. Olin juonikuvauksen ja promokuvien perusteella aika skeptinen ja sillä kannalla, että ei varmaan ole yhtään minun sarjani, mutta katsoin sitten tietysti, koska KyoAni. Ja onneksi katsoin! Amaburista tuli todella nopeasti yksi koko kauden suosikeistani ja juonikin oli loppujen lopuksi mielenkiintoinen, vaikka aluksi ajattelin, että ei voisi huvipuistojutut kyllä yhtään enempää kiinnostaa. Sarjan päähenkilöpoika Kanie Seiya kuitenkin onnistui jotenkin myymään huvipuistot minunkin sydämeeni!

PARAS KOHTAUS

piano

Fainttos: Tässä kohtaa tulee spoilereita. Shigatsu wa Kimi no Uson nelosjakson soittoesitys. Jännitin alusta saakka, miten tulee käymään. Kohtaus lähtee hitaasti etenemään ja kaikki menee hyvin. Sitten alkaa tapahtua, kun Kousei näkee äitinsä aaveen yleisössä. Tunnelma muuttuu suorastaan pelottavaksi. Esitys alkaa kärsiä, kun Kousein keskittyminen harppaantuu. Mietin kuumeisesti, että tässäkö tämä esitys nyt sitten oli, mutta kaksikko jatkaa soittamista. Sitten Kousei lopettaa soiton – ja niin lopettaa Kaorikin. Mutta he aloittavat uudestaan, saaden esityksensä loppuun. Kohtaus oli vain kertakaikkisen hienoa seurattavaa. Ei tiennyt yhtään, mitä seuraavaksi odottaa. Saako Kousei otteen soittamiseensa takaisin? Lähteekö hän kokonaan lavalta pois? Suuttuuko Kaori Kousein sähläämisestä?

Schaduw: En kyllä mitenkään pysty päättämään koko kauden parasta kohtausta. D: Oli niin paljon sarjoja joista tykkäsin ja niissä niin paljon hyviä kohtauksia. Mieleen ei kuitenkaan tule mitään yhtä, yksittäistä kohtausta, joka olisi tehnyt erityisen vaikutuksen noin koko kauden mittapuulla.

GUILTY PLEASURE

crossangedenkigai_no_honyasan

Fainttos: Tähän kategoriaan taistelin kahden sarjan välillä. Sword Art Online II on erittäin surkeasti käsikirjoitettu, mutta niin kovin viihdyttävää seurattavaa. En kuitenkaan valinnut sitä, vaan Cross Ange: Tenshi to Ryuu no Rondon. Sarja on täyttä ripulia, mutta absurdisuutensa vuoksi niin kovin hauskaa seurattavaa. Aina odotan, mitä typerää sarja seuraavaksi keksii.

Schaduw: Minulle tämän kauden guilty pleasure taisi olla Denki-gai no Honya-san. Koko sarja oli jotenkin ehkä aika keskinkertainen ja hyppi koko ajan asiasta toiseen ja kantavana tekijänä oli vähän ecchi huumori, mikä ei yleensä saa minulta kauheasti pointseja. Jotenkin Denki-gai oli kuitenkin tosi miellyttävää seurattavaa. Jaksoin katsoa uudet jaksot aina heti niiden ilmestyttyä ja jännäsin joka kerta kirjakaupan työntekijöiden välisten suhteiden puolesta, vaikka tiesinkin, että sarjan lajityypin huomioon ottaen mitään tuskin tapahtuu koskaan mihinkään suuntaan. Koko sarja aika mitäänsanomatonta hömppää, mutta jotenkin miellyttävää sellaista!

Siinä olivat meidän mielestämme syyskauden 2014 parhaat sarjat! Seuraavassa (ja viimeisessä) osassa pohdimme vielä syyskauden huonoimpia sarjoja, minkä jälkeen voimme toivottavasti siirtyä jo uuteen vuoteen ja talvikauteen.

Mainokset

3 kommenttia

  1. Omat valinnat suosikeiksi syyskaudelta olisivat hyvinkin täysin erilaiset kuin teillä, mutta tulinpa vaan huikkaamaan että tämä on tosi kiva kausikatsausformaatti, toivottavasti jatkatte ensi vuonnakin!

    Itseltä jäi Donten ni warau välistä, vaikka neoshounenjutut olisivat ihan alaani. Pitänee tarkistaa manga; kiinnostus heräsi, kun Schaduw on kehunut niin paljon.

    1. Kiitos! :) Ja kannattaa kyllä varmasti tutustua Donten ni Warauhun. Suosittelen. :D Itselläni mangat ovat vielä hyllyssä lukemattomina, mutta odotukset ovat animeversion jälkeen varsin korkealla.

  2. […] Schaduw: Ikävä kyllä kovasta valikoimisestani ja nirsoilusta huolimatta tuli tälläkin kaudella katsottua ainakin muutama teos, jotka olisin voinut skipatakin. Jotka toivoisin skipanneeni. Paha tapani olla droppaamatta ikinä mitään aiheutti siis tuskaa myös tällä kaudella. Ja lista minunkin katosmistani sarjoista löytyy tosiaan edellisestä postauksesta. […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: