DesuTalks 2014

DesuTalks järjestettiin viime viikon lauantaina jälleen kerran Helsingissä Kulttuuriareena Gloriassa ja myös Fainttos sekä Schaduw olivat tänä vuonna paikalla. Talks on desuperheen seminaaritapahtuma, joka kestää vain yhden päivän ja keskittyy lyhyisiin puheohjelmiin, jotka käsittelevät niin mangaa, animea kuin niiden oheisilmiöitäkin.

talks03

Talksissa joutuu/pääsee kuuntelemaan myös ohjelmaa, jonka muissa coneissa ehkä olisi skipannut.

Fainttos: Olen käynyt Desuconissa ja Frostbitessa lähes vuosittain siitä saakka, kun coneissa aloin käymään. Desu-tapahtumista ne pienemmät, Desucruise ja DesuTalks toisaalta ovat jääneet omalta osaltani hiukan varjoon, sillä en ollut vaivautunut lähteä päivän takia kotikaupunkia kauemmas tai laivalle hengaamaan. Nyt kuitenkin ajattelin katsastaa DesuTalksin, ja pidin kyllä tapahtumasta kovasti.

Schaduw: Olin itse Talksissa ensimmäistä kertaa viime vuonna, joten tämä oli toinen kertani ja täytyy sanoa, että yllätyin erittäin positiivisesti viime vuoden tapahtumaan verrattuna. Erityisesti ohjelma oli kehittynyt paljon, sillä tällä kertaa suurin osa ohjelmasta oikeasti keskittyi enemmän animeen ja mangaan.

Fainttos: Olen kuullut tosiaan viime vuoden ohjelmasta kaikenlaista. Mitä siellä oikein käsiteltiin?

Schaduw: Viime vuonna ohjelmat tuntuivat tosiaan enemmänkin käsittelevän harrastamisen lieveilmiöitä, kuten alan lehtiä, coneja, lolitamuotia, twitteriä, foorumeja ja blogeja ja varsinainen anime ja manga jäivät vähän vähemmälle. Tämän vuoden ohjelma sen sijaan oli mielestäni melko nappisuoritus.

talks08

Ei mitään hätää, DesuTalks on sittenkin animepainotteinen tapahtuma!

Fainttos: Hyvään aikaan päätin siis aloittaa DesuTalksissa käymisen. Aion siis tehdä tästä todennäköisesti tavan, sillä kuten jo mainitsinkin, pidin valtaosasta tapahtuman puheenvuoroista. Suosikkejani olivat Ajatelkaa: mangalapsia!, Linnunradan matkaajat, Cosplay ja itsensä markkinoiminen sekä Taikamahjong, maantiepyöräily vai viininmaistelu?.

Schaduw: Minäkin pidin erityisesti Ajatelkaa: mangalapsia! -puheenvuorosta. Koska ajatelkaa nyt, mangalapsia oikeasti on jo Suomessa. Omankin harrastukseni alkuaikoina mangaa piti ostaa jostakin hämärästä pelikaupasta englanniksi ja toivoa, että kielitaito sitten riittäisi sen lukemiseen, mutta nythän kirjakauppaan mentäessä siellä on jo melko isotkin hyllyt mangalle ja tarjonta on suomeksikin erittäin laajaa. Suosittelen puheenvuoron katsomista kyllä lämpimästi kaikille, sitten kun/jos (?) se saadaan nettiin katsottavaksi niillekin, jotka eivät paikalle päässeet.

Fainttos: Todellakin! Puheenvuoron aihetta ei ollut tullut ajatelleeksi, ja myönnän suoraan, etten edes alunperin ollut aiheesta kovin kiinnostunut, mutta Cilla Lohi esitti asiat niin hyvin, että mielenkiinto heräsi. On jännittävää ajatella, että jo lukutaidon opittuaan lapset alkavat lukemaan mangaa, kun esimerkiksi itselläni harrastus alkoi vasta ala-asteen loppuaikoina. Linnunradan matkaajat -puheenvuoro sai myös mielenkiinnon heräämään, mutta eri tavalla. Heidi Päivinen esitteli Kenji Miyazawan tuotantoa, ja varsinkin Night on the Galactic Railroad sekä Fantasy Railroad in the Stars alkoivat kiinnostaa todella paljon.

talks06

Esimerkiksi Space Dandysta löytyy kuulemma tällainen junaviittaus.

Schaduw: Itselleni kyseinen puheenvuoro jäi kyllä hieman hämäräksi. Tajusin siihen asti, että on olemassa jokin japanilainen lastenkirja ja moni anime sisältää viittauksia kyseiseen kirjaan, mutta muuten aihe jäi ehkä vähän hämäräksi. Itsekin kyllä ajattelin kirjan lukaista jossain vaiheessa, jos tämäkin asia sitten valkenisi vähän paremmin.

Fainttos: Myönnän itsekin, että puheenvuorosta valtaosa meni ohitse. Olikohan syynä se, että Päivinen puhui hiukan nopeasti ja (ehkä) hermostuneesti? No, emme voi tietää syytä, ja turha sitä voivotella. Pidin kuitenkin puheenvuorosta sen takia, että se tarjosi minulle jotain uutta ja sai minut innostumaan jostain. Itse kun innostun samalla tavalla kovin harvoista teoksista jonkun suosittelujen kautta.

Schaduw: Voi olla, että nopea puhe ja pieni hermostuneisuus vaikuttivat, mutta toisaalta ohjelma oli myös ilmeisesti alunperin tarkoitettu Frostbiten ohjelmaksi, joten sen tiivistäminen Talksiin sopivaksi ei välttämättä ollut kauhean helppoa.

Fainttos: Juu. Katsoisin mielelläni ohjelmasta tunnin mittaisen version, jolloin puhujalla ei olisi niin kiire. Piditkö muista puheenvuoroista erityisesti?

talks09

Esimerkiksi tällaiset merkkiteokset ovat nähneet ensimmäisen kerran päivänvalon ranobe-muodossa.

Schaduw: Olin itse asiassa odottanut ranobepuheenvuoroa Elämäni romanttinen komedia ei voi olla niin vialla, että pidän tsuntsun-puheenvuoron demoniruhtinaspikkusiskokirjallisuudesta (jolla oli muuten loistava nimi) paljon, mutta sekin jäi ehkä hieman pintapuoliseksi. Mutta lyhyitähän nämä Talks-puheenvuorot ovatkin. Tykkäsin kuitenkin siitä, miten ranobet oli ohjelmassa otettu huomioon, koska melko suuri osa uudemmasta animesta tosiaan on ranobesovituksia ja ne ovat tyyliltään usein tietynlaisia.

Fainttos: Itse en ole ranobeista ollut sinällään koskaan kovin kiinnostunut muutamasta syystä. Ensinnäkin, olen laiska lukemaan (kyllä, koulu on saanut tämän aikaan minussa), ja toiseksi, ranobet ovat usein ymmärtääkseni pelkästään japaniksi enkä osaa japania lähes yhtään. Tietenkin netistä voisi niitä lukea ihmisten tekemillä käännöksillä, ja muutamiahan on ihan kaupoista saatavilla englanniksi, mutta jotenkin en ole saanut aikaiseksi tutustuttaa itseäni ranobe-kulttuuriin. Voisihan sitä joskus koittaakin. Mutta pointtini oli, että tämän takia ohjelma meni ehkä hiukan ohi osaltani.

Schaduw: Ranobet tosiaan taitavat olla vielä aika pieni ilmiö Japanin ulkopuolella ja itse olen haalinut niitä lähinnä kielenopiskelun vuoksi. Mutta toisinaan käy myös toisinpäin, kuten puheenvuorossa Taikamahjong, maantiepyöräily vai viininmaistelu? pohdittiin. Puheenvuorossa käsiteltiin hauskasti sitä, miten manga ja anime voivat vaikuttaa muihin harrastuksiin.

talks02

Animen katsominen saattaa pahimmillaan sivuoireina aiheuttaa mm. urheilua.

Fainttos: Kyllä. Erityisen hauskan puheenvuorosta itselleni teki, kun ystävälleni on käynyt juuri näin. Hän katsoi Free!:n ja innostui uimisesta niin paljon, että ostaa normaaleilla shoppailukierroksillaan jo heräteostoksena snorkkeleita. Muutenkin puhujalla, Matias “madu” Tukiaisella oli selvästi aiheesta sanottavaa kokemustensa vuoksi. Ohjelma oli kaikin puolin eheä kokonaisuus. Pitäisiköhän meidän puhua muistakin aiheista kuin näistä puheenvuoroista, ettei tämä keskustelu nyt romaaniksi kehkeydy?

Schaduw: Ja näin syntyi uusi ranobe nimeltä “DesuTalksissa oli niin paljon hyviä puheenvuoroja, etten saa tiivistettyä niitä yhteen blogipostaukseen ennen kuin lohikäärmepikkusiskoni kaljuuntuu”. Eikun mitä. No, jos saan mainita vielä yhden ohjelman, niin viimeisenä pidetty puheenvuoro Ajatelkaa lapsia – Manga vastaan lainsäädäntö oli mielestäni erittäin mielenkiintoinen ja mielenkiintoisesti esitetty paketti Japanin sensuuri- ja lastensuojelulaista ja siitä, miten ne vaikuttavat nyt ja tulevaisuudessa esimerkiksi mangan ja animen ikärajoihin sekä ehkä jopa saatavuuteen. Itse en mistään hentai-jutuista tykkää enkä lue tai katso, joten ajattelin ensin vähän, että eipä paljoa kiinnosta, mutta monet kohdat laista voivatkin vaikuttaa myös sellaiseen materiaalin, jota täällä lännessä ei ehkä pornoksi tai muuten lapsille epäsoveliaaksi luettaisi. Suosittelen kyllä myös tätä ohjelmaa lämpimästi videolta katsottavaksi. Mutta ohjelman ulkopuolellakin tosiaan oli tämän vuoden Talksissa paljon hyvää.

talks07

Tämäkin saatettaisiin katsoa kielletyksi.

Fainttos: Itse ainakin pidin kovasti saliin sijoitetuista pöydistä. Niiden äärestä oli mukava seurata ohjelmia, ja mahdollisuus ladata sähkölaitteita oli hyvää ajattelua. Omasta kännykästänikin kun akku tyhjenee todella nopeasti, ja Talksissa vielä twiittailinkin suhteellisen paljon. Pöydissä oli kuitenkin pari ongelmaa. Jossain reunoilla istuttaessa saattoivat niskat olla loppupäivästä aika jumissa, sillä sieltä joutui kääntymään kokonaan, jotta näki lavalle. Pöytiä oli myös ehkä liikaa siinä mielessä, että istuminen oli todella ahdasta.

Schaduw: Viime vuoden DesuTalksissa tosiaan oli pelkät tuolit vähän koulun joulujuhlamaiseen tyyliin, mutta tänä vuonna oltiin palattu taas pitkiin pöytiin, joita ilmeisesti käytettiin Talksin alkuaikoinakin. Pöydät ja jatkojohdot olivat tosi kiva juttu (jotta sain rauhassa pelata Love Liveäni), ettei tarvinnut ihmisten twiittailla pelkästä akun loppumisesta, ja pöydän ääressä myös ohjelmien välissä olevalla tauolla oli helpompi keskustella lähellä istuvien kanssa. Niskat tosin itsellänikin olivat vähän kipeät jo parin ohjelman jälkeen, vaikka olin miltei keskimmäisessä pöydässä, mutta kaikkea ei voi saada.

Fainttos: Mitäs mieltä olet tapahtuman tekniikasta? Usein kuulee puhuttavan, että tekniikka petti, joten kävikö mielestäsi näin nyt Talksissa?

talks05

DesuTalksin tekniikan testausta ennen tapahtumaa.

Schaduw: Tänä vuonna taisi kaikki toimia yllättävän hyvin. Paitsi että tapahtuman alkupuoliskolla oli kyllä lämmityksen kanssa taas jotain ongelmia. Tämä kuitenkin saatiin ilmeisesti korjattua lounastauon aikana, koska jälkipuoliskolla ei tarvinnut enää täristä ja haaveilla kotatsusta. Ja vaikka omppuläppärin kanssa on ollut aina välillä ongelmia, niin tällä kertaa taidettiin saada melko nopeasti pyörimään jopa kaikki videotkin. Ja twitterseinätkään eivät muistaakseni kaatuneet kertaakaan.

Fainttos: Eivät tosiaan kaatuneet, vaikka aluksi ihmiset säikähtivätkin niiden kaatuneen, kun ilmeni, että ne sammutettiin ohjelmien ajaksi, jotta ihmiset keskittyisivät puheenvuoroihin. Tämä oli mielestäni oikein hyvä ratkaisu, sillä twitterseinät olivat tosiaan aika huomionvieviä elementtejä. Mainitsen vielä nopeasti, että hiukan ihmetytti tosiaan tapahtuman alkamisen viivästyminen, mikä tosiaan taisi johtua teknisistä häiriöistä, mutta onneksi se saatiin ajassa kirittyä ohjelmaperuutuksen vuoksi.

Schaduw: Twitterseinien sammuttaminen puheenvuorojen ajaksi oli minunkin mielestäni todella hyvä juttu, koska moneen asiaan keskittyminen yhtä aikaa on aika vaikeaa ja saatan vain kuvitella, kuinka ikävää esimerkiksi viime vuonna puhujille oli se, että twitterfeed pyöri puheenvuorojen ajan molemmilla puolilla lavaa. Välillä ainakin itsestäni tuntui silloin, että puhujan sijaan parrasvaloissa olivatkin twiitit.

Fainttos: Yksi järjestysseikka, joka minua hiukan haittasi, oli ruokatauon pituus. Ei tehnyt mieli hakea mäkkäristä burgeria, jonka olisi ehtinyt tuossa 1,5 tunnissa syömään, ja kun lähti kauemmas syömään, oli aika kiire takaisin. Joten ehkä taukoa kannattaisi venyttää kahden tunnin mittaiseksi, sillä tapahtuma loppui muutenkin suhteellisen ihmisten aikoihin, joten kunnon lepotauko ja tapahtuman keston hienoinen pidentäminen ei tekisi mielestäni haittaa kenellekään.

talks04

Conkävijän ruokavalion perusta.

Schaduw: Omasta mielestäni lounastauko oli kyllä ihan sopivan pituinen, vaikka sitä tällä kertaa pidensikin kyllä sairaustapauksen vuoksi peruuntunut ohjelma, jonka olisi pitänyt olla heti lounastauon jälkeen. Hyvin ehdin saada pakollisen kuplateeni ja pelata Love Live -pisteet pois alta! Mutta mitä mieltä olit sitten Talksin jatkoista Kokomossa?

Fainttos: Itse en mikään bilehile ole, mutta ajattelin kerrankin käydä jatkoilla. Kokomo oli hyvällä sijainnilla ihan Glorian vieressä, mutta sisältä paikka oli kyllä tarpeelle liian pieni. Jatkoilla ihmisiä oli varmaan lähes sata, ja tila loppuikin lähes heti. Lisäksi olisi ehkä ollut kiva jutella enemmän porukalle, mutta ei, emme mahtuneet edes alueelle, jossa DesuTalks-kävijät olivat.

Schaduw: Neliöt tosiaan tuntuivat Kokomosta loppuvan aika äkkiä. Ilmeisesti jatkoille saapuikin porukkaa huomattavasti enemmän kuin oli etukäteen ilmoittanut, mutta vaikea sanoa kuinka paljon tästä oli kyse.

Fainttos: Lisäksi Kokomon hintataso oli aikamoinen, mutta kyseessä olikin oikein drinkkibaari, joten ihmekös juomien hinnat olivatkin korkeahkoja. Ja onhan kyseessä Helsinki, jolloin hinnat ovat aina kovat.

talks_01

Talksin jatkoilla.

Schaduw: En tiedä, missä rohkeudenpuuskassa itse tällä kertaa Talksin jatkoille taas ilmoittauduin, kun tällaiset baariympäristöt  eivät ole yhtään minua varten ja enpä siellä tälläkään kertaa kauhean kauaa viihtynyt. Jos siis satuitte näkemään siellä jotakuta, joka näytti vähän auton valokeilaan jääneeltä säikähtäneeltä peuralta, näitte ehkä minut. :D Tähän kalliiseen drinkkitarjontaan en siis ehtinyt juuri tutustua muuten kuin vieruskavereiden juomia katselemalla.

Fainttos: Kyllä sinä hiukan sitä yskänlääkkeen makuista maistoitkin, älä huijaa. Mutta niin, eiköhän siinä alkanut olla DesuTalks vuosimallia 2014. Onko sinulla jotain kehitysehdotuksia ensi vuoden Talksille?

Schaduw: Haluan vain unohtaa yskänlääkkeen. Siitä ei puhuta. Kaiken kaikkiaan kuitenkin oli mielestäni melko 5/5 DesuTalks tänä vuonna ja jos ensi vuodeksi saadaan yhtä hyvän kuuloista ohjelmaa, niin enköhän ole menossa kuuntelemaan. Talksissa kivaa on kuitenkin se, että tulee kuunneltua ohjelmia, joita ei ehkä muuten menisi kuuntelemaan ja toisaalta mitkään ohjelmat eivät myöskään ole päällekkäin, joten ei tarvitse arpoa mitä katsoisia ja minkä jättäisi väliin.

Fainttos: Tismalleen. Ei itsellenikään mitään sen suurempaa kehitettävää nyt mieleen juolahda jo mainitsemieni asioiden lisäksi, sillä tapahtuma oli kuitenkin kaiken kaikkiaan onnistunut. Pelkäsin aluksi, että koko päivä samassa tilassa istumista olisi ollut minulle liikaa, mutta nautin siitä täysin siemauksin. Ensi vuonna taas!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: