Kesäkauden 2014 parhaat

Kesäkausi on useimpien sarjojen osalta saapunut nyt päätökseensä, joten on aika jakaa tuomioita. Ajattelimme kokeilla tällä kertaa tällaista postausta, jossa jaamme kyseisen kauden sarjoja erilaisiin ”palkinto”kategorioihin. Muistakaa, että kyseessä on kahden harrastelijan mielipiteitä, joten ei kannata hermostua jos oma valintasi olisi ollut toinen. Emme myöskään kumpikaan ole katsoneet kaikkia kesäkauden sarjoja, joten voi olla, että olemme missanneetkin jotain huippua (ja toivottavasti myös jotain tosi kuraa!). Jakakaa ihmeessä kommenteissa siis myös omia jaottelujanne. Meitä kiinnostaisi nähdä muidenkin mielipiteitä! Oliko kauden paras sarja ehkäpä joku, jota emme kumpikaan edes katsoneet? Kertokaa!

glitternaru

Joskus mielipiteet animesta jakautuvat suunnilleen näin.

Fainttos: Tuli katsottua aika montaa sarjaa. Itse asiassa vähän liikaakin sarjoja, jotta katsominen olisi nautittavaa. Opinkin siis kesäkaudesta, että en enää näin montaa sarjaa ota katsottavaksi, sillä vielä tätä kirjoittaessanikin osa niistä on kesken. Tässä kuitenkin kaikki sarjat, joita katsoin: Akame ga Kill (jatkuu), Aldnoah. Zero, Ao Haru Ride, Bakumatsu Rock (en saanut vielä loppuun), Barakamon, DRAMAtical Murder (pudotettu), Free! Eternal Summer, Futsuu no Joshikousei ga [Locodol] Yatte Mita, Gekkan Shoujo Nozaki-kun (pudotettu), Glasslip (pudotettu), Hanayamata, Love Stage!!, Majimoji Rurumo (pudotettu), Momo Kyun Sword (pudotettu), Persona 4 The Golden Animation (pudotettu), Puripara (jatkuu), Rail Wars! (en saanut vielä loppuun), Rokujouma no Shinryakusha!? (pudotettu), Sabagebu (pudotettu), Shirogane no Ishi: Argevollen (pudotettu), Sword Art Online II (jatkuu), Tokyo ESP (jatkuu), Tokyo Ghoul, Zankyou no Terror, Himegoto sekä Bishoujo Senshi Sailor Moon: Crystal (jatkuu). Huh huh, olipa siinä listaa. Ja siinä oli myös paljon, josta valita näihin kategorioihin.

Schaduw: Kesäkauden ketselemiseni kärsivät vähän siitä, että katsoin loppuun paljon vanhempia, kesken olleita sarjojani (kirin Diamond of Acen ajan tasalle!), mutta uusista tuli katsottua alusta loppuun sentään Ao Haru Ride, Barakamon, Free! Eternal Summer, Gekkan Shoujo Nozaki-kun, Love Stage!!, Rail Wars!, Hanayamata ja Glasslip. En ole mikään animaation, musiikin, tarinankerronan ja ylipäätään animen asiantuntija, mutta haluan kirjoittaa siitä, mistä tykkään ja mitä ymmärrän. Joten yoroshiku ongeishimasuuu~

Mutta pidemmittä puheitta, aloittakaamme!

PARAS…

SARJA

barakamoncover_eternalsummer

Fainttos: Barakamon. Tämä oli ehdottomasti vaikein kategoria valita, sillä kesäkaudella oli hyviä sarjoja todella palon. Mietin Hanayamatan, Tokyo Ghoulin, Ao Haru Riden, Aldnoah.Zeron ja Barakamonin välillä, mutta Barakamon oli kyllä sen verran ihana sarja, että se vei tittelin. Barakamon on sarja, jolle ennen sen katsomisen aloittamista naureskelin. Olin varma, etten tällaisesta liibalaabasta pitäisi. Toisin kävi – sarja oli upea. Hahmot ja niiden väliset suhteet olivat todella mielenkiintoisia eikä sarja jättänyt visuaalisella tasollakaan kylmäksi.

Schaduw: Minunkin mielestäni kesäkaudelle mahtui yllättävän monta hyvää sarjaa. Fainttosinkin mainitsemat Ao Haru Ride, Hanayamata ja Barakamon olivat kaikki aivan ihania ja pidin erityisesti myös Gekkan Shoujo Nozaki-kunista. Taisto parhaan sarjan tittelistä käydään kuitenkin tiukasti Barakamonin ja Free! Eternal Summerin välillä. Ei liene mikään salaisuus, että uimapojat aiheuttavat minussa sydämentykytyksiä, kyaaaa~ -huudahduksia ja vähintäänkin hölmöä hymyilyä, mutta Barakamon oli myös jotain ihastuttavaa. Maisemat, hahmot, saari-idylli… kaikki oli ihanaa. Valitettavasti kuitenkin minun täytyy valita kesäkauden parhaaksi sarjaksi silti Free! Eternal Summer. Se oli se, josta odotin uutta jaksoa aina miltei henkeä pidättäen, mutten sitten kuitenkaan uskaltanut katsoa, koska pelkäsin, mitä uimapojille käy ja kun lopulta uskalsin katsoa, uimapoikafiilikset valtasivat minut täysin. Tämän kauden draama oli ajoittain melko sydäntäriipivääkin, mutta tunteita herättävän sarjan muistaa ainakin vielä pitkään.

OP

zankyounoterrorbarakamon

Fainttos: Zankyou no Terror. Yhdistetään oikein nätti animaatio, leikkaus ja tehosteiden onnistunut käyttö, niin saadaan Zankyou no Terrorin OP. Kappale on myös hiuman nätti, ja se asettaa heti jakson alussa sopivan tunnelman. Tokyo Ghoulin OP kilpaili tässä kategoriassa voitosta, mutta sen animaatio ei yllä käsittämättömän hienon kappaleensa tasolle, mikä latistaa sen tunnelmaa.

Schaduw: Minun täytyy tunnustaa, että katson erittäin harvoin openingeja. *väistelee kiviä ja tomaatteja* Ja silloinkin, kun ”katson”, kuuntelen usein vain musiikkia ja sählään samalla jotain muuta, mikä vaatii silmäni. Tällä kaudella oli kuitenkin harvinaisen hyviä openingeja, joten olen niitä suurimman osan jaksanut katsoa jopa useampaan kertaan! Hanayamatan OP:ssa on ihana musiikki ja se on myös visuaalisesti miellyttävä ja tanssit ovat aina kivaa katsottavaa. Kauden paras OP oli omasta mielestäni silti kuitenkin Barakamonin OP, jossa musiikkina oli SUPER BEAVERin ”Rashisa”. Kappale sopii sarjaan täydellisesti ja sattumalta myös tällä hetkellä omaan elämääni, joten se iski aika hyvin. Ja kukapa meistä ei olisikaan joskus miettinyt, että mikä se oma tyyli on ja mistä sen löytäisi.

ED

free_futurefish

Fainttos: Free! Eternal Summer. Normaalisti ED:t ovat sen verran hidastempoisia ja tylsiä, etteivät ne jää mieleeni. Nyt en ruvennut selaamaan kaikkien katsomieni sarjojen ED:itä sen vuoksi, että muistaisin millaisia ne olivat. Valitsin siis niiden välillä, jotka muistin, ja tämä ei kyllä ollut vaikea päätös. Freen ED kertoo omaa tarinaansa melkeinpä, ja se antaa paljon lisätietoa hahmoista. Lisäksi kipale on oikein menevä, vaikkei ensimmäisen kauden Splash Free -endingbiisin tasolle pääsekään.

Schaduw: Täytyy sanoa, että olin joskus Fainttosin kanssa vähän samaa mieltä endingeistä, mutta viime aikoina olen monessa sarjassa pitänyt niistä melkein enemmän kuin openingista. Tälläkin kaudella oli vähäisestä sarjamäärästni huolimatta useampi varteenotettava ehdokas. Kuten jotkut saattavatkin tietää, olin kuitenkin jo myyty heti Free! Eternal Summerin ensimmäisen jakson jälkeen. KyoAni kyllä tietää, mikä faneihin näköjään puree. Uimapojat erilaisissa työasuissa nyt vaan oli aika dokidoki. Etenkin tietysti Rin poliisiunivormussa. Pitelemässä pinkkiä avaruusötökkää. Reiluuden vuoksi mainittakoon, että ilman poliisiunivormua myös Love Stage!!:n ja Gekkan Shoujo Nozaki-kunin ED:eillä olisi saattanut olla jotain mahdollisuuksia. Hantai no hantai no hantai no hantai no hantai noooo! Nozaki-kunin ED oli aikamoinen korvamato, kuten myös Love Stage!!:n. Muuten molemmat olivat kuitenkin ehkä vähän perustylsiä. (Ja jostan syystä ajattelin tässä kategoriassa myös Rail Wars!:in endingiä… joka ei musiikkina ollut ainakaan ihan huono.)

ANIMAATIO

zankyounoterror

Fainttos: Zankyou no Terror. Kuten ystäväni Schaduw, en nyt animaation kokenein arvioija ole. Silti päädyin johonkin tulokseen tässäkin kategoriassa. Zankyou no Terrorissa on paljon paikallaan pälpätystä, mutta kun hahmot alkavat liikkua, on animaation katsominen nautinto. Tässäkin kategoriassa oli paljon hyviä ehdokkaita, mutta ehkä Zankyou no Terrorin tasaisen onnistunut animaatiojälki veti sitten minua puoleensa.

Schaduw: En oikeasti tajua yhtään mitään animaatiosta, joten skippaan tämän.

SOUNDTRACK

aldnoah

Fainttos: Aldnoah.Zero. Soundtrack on sellainen jännä asia, että jos se on hyvä, se jää mieleen. Jos kipaleissa ei ole mitään ihmeellistä tai muistettavaa, en edes kiinnitä huomiota sarjan soundtrackiin. Nyt kesäkauden sarjoista mietin kahden sarjan välillä parasta soundtrackia, sillä niissä molemmissa soundtrack oli onnistunut minua vaikuttamaan. Nämä sarjat olivat Aldnoah.Zero ja Ao Haru Ride. Ao Haru Ridessa käytettiin yhtä kappaletta kaikissa merkittävissä herkistelykohtauksissa, ja tämä kappale loi täydellisen tunnelman. Aldnoah.Zero toisaalta tarjoaa useita mieleenpainuvia kappaleita – heti ensimmäisestä jaksosta alkaen. Täten valitsin sen tämän kategorian voittajaksi. Lisäksi sen OP:n kappale on yksi kesäkauden OP:iden lempikappaleitani.

Schaduw: Näitä kategorioita valitessamme huomasin, että en ole ikinä kiinnittänyt mitään huomiota animen sisällä olevaan musiikkiin, ellei kyseessä satu sitten olemaan joku sellainen sarja, jossa musiikki on juonellisesti keskeisessä osassa… Saatan juuri ja juuri muistaa OP:n ja ED:n, mutta minulla ei oikeasti ole mitään hajuakaan, onko jossain tietyssä sarjassa edes ollut jotain musiikkia niiden lisäksi vai ei. :’D Tämä oli melko järkyttävä toteamus itsellenikin, joten yrittänen syyskaudella kiinnittää hieman enemmän huomiota sarjojen äänimaailmoihin.

TYTTÖ

locodol_nanakobarakamon_naru

Fainttos: Nanako (Locodol). Nanako on sydämmellinen ja helposti hermostuva idoliksi haaveileva tyttö. Hän aloittaa hommat paikallisena idolina, ja sarjassa kuvataankin hänen kasvutarinaansa, kun hän kasvattaa itsetuntoaan idolihommiin koko ajan. Pidin Nanakosta alusta saakka, ja hän ansaitsee tämän tittelin. Toinen parhaan tytön tittelistä kamppaillut tapaus oli Hanayamatan päähenkilö Naru. Oikeastaan näiden kahden välillä on niin vaikea päättää, sillä molemmat ansaitsisivat voiton. Hauska, että tällaiset sähläävät hahmot, jotka sarjan myötä kasvavat itsevarmemmiksi ihmisiksi, ovat nyt kesäkauden lempityttöhahmojani – jokin näissä selvästi kiehtoo minua.

Schaduw: Kysymys parhaasta tytöstä on aika vaikea oikeastaan. En pysty noin äkkiseltään nimeämään yhtään tyttöä, joka olisi ollut erityisesti yli muiden. Ao Haru Riden päähenkilötyttö Futaba Yoshioka oli ihan suloinen tapaus, kuten myös saman sarjan Shuuko Murao, koska kielletty rakkaus on aina jotenkin vähän dokidoki. Gekkan Shoujo Nozaki-kunista löytyisi Yuu Kashima eli Kashima-kun, josta tykkäsin myös hahmona kovasti. Nozaki-kunissa tosin oikeastaan kaikki hahmot olivat mielestäni tosi hyviä. Tältä kaudelta tahdon kuitenkin nimetä parhaaksi tytöksi silti erään harvinaisen nuoren tapauksen eli paras tyttö olkoon nyt Naru Kotoishi Barakamonista. Pidin Narua alussa tosi ärsyttävänä, mutta jotenkin sitten ajan myötä kiinnyin hahmoon kovasti. Naru on ihanan vilpitön häslääjä ja erittäin viihdyttävä ja tuo sarjassa moniin asioihin sellaista näkökulmaa, jota aikuiset eivät ehkä tulisi ajatelleeksi.

POIKA

tokyoghoul_kanekiaoharaido_kominato

Fainttos: Kaneki Ken (Tokyo Ghoul). Kaneki on erittäin hyvin kirjoitettu hahmo mielestäni. Hänen kamppailuaan ghouliksi muuttumisesta on erittäin mielenkiintoista sekä sydäntäsärkevää katsoa. Arvostan aina sarjan aikana muodostuvaa hahmokehitystä, ja Kanekilla sitä tapahtuu huimasti. Toinen aivan tajuttoman kiva hahmo on Barakamonin Seishuu Handa. Hän on vain niin sympaattinen tapaus, että ei hänestä voi olla pitämättä. Ja toitotan taas hahmokehityksestä, jota hänellekin tapahtuu huimasti.

Schaduw: Kesäkaudelle mahtui ihan älytön määrä poikahahmoja, joista tykkäsin (kyllä, myös uimapoikien ulkopuolella). Barakamonin päähenkilö Seishuu Handa oli jotenkin ihanan samaistuttava ja hauska hahmo kaikkine huolineen ja lapsellisuuksineen. Ao Haru Riden pojatkin olivat omalla tavallaan ihan söpöjä… Love Stage!!:n Izumi Sena oli mielestäni hahmona tosi kiva ja ehkä BL:ssä myös vähän erilainen. Uimapojista tämän kauden suosikkini oli ehkä Rin. Ja ehkä Haru. Ja ehkä Makotokin sitten loppua kohden. Erityisesti Rin oli mielestäni kasvanut kovasti ensimmäisen kauden äkäpussista vastuullisemmaksi ja muutenkin mukavammaksi hahmoksi. Myös Harukan kohdalla hahmonkehitystä mielestäni tapahtui huomattavasti, mutta ehkä hieman eri suuntaan. Aiemmin Haru oli varsin hiljainen ja ilmeetön ja hänellä tuntui olevan kaikkeen vähän ”ihan sama” -asenne, mutta nyt toisella kaudella saimme seurata hänen epävarmuuttaan ja pelkoaan tulevaisuudesta. Korottipa Haru ääntäänkin muutaman kerran ja koki ensimmäisen (?) riitansa. Valitettavasti kuitenkin Free!:n muutamat viimeiset jaksot vähän laskivat Rinin osakkeita minun silmissäni ja vaikka Harun hahmonkehitys oli mielenkiintoista ja sydäntäriipivää, tahdon valita kauden parhaaksi pojaksi jonkun oikeasti kivan, parhaan pojan. Näin ollen kesäkauden paras poika onkin pitkällisen pohdinnan jälkeen siis Ao Haru Riden blondi Aya Kominato. Voiko kukaan oikeasti olla pitämättä Kominatosta? Hän oli melkein aina iloinen, nostattamassa tunnelmaa ja piti aina ystäviensä puolta. Ja tietysti yksipuolinen rakkaus antaa myös huomattavia säälipisteitä. ;___;

JUONI

tokyoghoulcover_eternalsummer

Fainttos: Tokyo Ghoul. Sanana juoni on hankala määrittää. Esimerkiksi slice of lifeissa juonta ei aina kunnolla edes ole, kun seurataan hahmojen elämää. Täten halusin valita jonkun sarjan, jossa on selvästi etenevä juoni. Monien kesäkauden sarjojen juonet vaikuttivat aluksi todella toimivilta, mutta oikeastaan jokaisesta keksin jotain epäloogista tai muuten vaan minua ärsyttävää. Päädyin kuitenkin Tokyo Ghouliin, sillä sarja jäi kesken, joten sen juoni voi vielä parantua. Tämän ensimmäisen kauden juonihan jää aivan kesken, mikä on todella ikävää, mutta ghoulien kamppailu ihmisiä vastaan sekä päähenkilön kamppailut oman ihmisyytensä kanssa ovat todella mielenkiintoisia tarinaelementtejä. Juonessa on epäloogisuuksia ja jopa typeriäkin käänteitä, mutta kuten jo mainitsin, niin oli lähes kaikissa muissakin kesäkauden sarjoissa.

Schaduw: Slice of life -sarjojen kohdalla juonesta tosiaan on vähän hankala puhua. Pidin esimerkiksi Gekkan Shoujo Nozaki-kunista todella paljon, mutta se oli enemmän ehkä hahmo- kuin juonivetoinen sarja. Katsoin tällä kaudella kyllä lähinnä vain juuri kaikkia slice of lifeja, niin tämä on vaikeaa… Mutta ehkä lopullinen kamppailu käytäisiin sitten näiden sisällä Ao Haru Riden ja Free! Eternal Summerin välillä. Molemmista löytyi mielestäni ihan hyvää draamaa ja molemmat olivat paikoittain varsin sydäntäriipiviä. Mutta ehkä tämä palkinto menee nyt sitten kuitenkin Free! Eternal Summerille. Juonta oli mielestäni tällä kaudella enemmän kuin ensimmäisellä ja se keskittyi paljon poikien väliseen draamailuun ja toisaalta suuremmasta näkökulmasta ehkä heidän tulevaisuuteensa. Juoni treenaamisesta ja etenemisestä kohti koulujenvälisten uimakilpailuiden ”finaalia” piti sarjan kulun kasassa ja antoi sille jonkin suunnan, mutta ei edellisenkään kauden tapaan ollut se pääasia. Todellinen juoni liittyikin ehkä enemmän Harukan hahmonkehitykseen, sillä alkukauden ajan draamaa kehiteltiin näyttämällä Harun tuskailua, joka lopulta kulminoitui sitten uimakilpailun keskeyttämiseen ja huutoriitoihin sekä Rinin että Makoton kanssa, jonka jälkeen jatkettiin sitten taas ehkä hieman rauhallisemmissa merkeissä Harun ”unelman löytymiseen” ja uimapoikaisan onnelliseen lopetukseen. Jos ensimmäinen kausi oli Rin-keskeinen, niin tämä kausi oli varsin Haruka-keskeinen.

SUURIN (POSITIIVINEN) YLLÄTYS

hanayamatacover_nozakikun

Fainttos: Hanayamata. Tässä kategoriassa mietin Barakamonin ja Hanayamatan välillä. Päädyin kuitenkin Hanayamataan sillä perusteella, etten kovin monesta kouluklubisarjasta ole aiemmin oikeasti pitänyt, mutta Hanayamata oli mahtava teos kaikin puolin. Joka jakson jälkeen hämmästelin sarjan nätteyttä sekä ihania hahmoja. Hanayamatan kanssa kävi kuten aiemmin kuvasin käyneen Barakamonin kanssa – aluksi naureskelin, että en tule pitämään sarjasta yhtään. Yllätyin suuresti, kun sarja vakuutti minut heti OP:ta katsellessani.

Schaduw: Barakamon yllätti minutkin erittäin positiivisesti, mutta se oli ei ehkä kuitenkaan ollu suurin positiivinen yllätys tällä kaudella, sillä aloitin sen katsomisen vähän sillä mielellä, että se on varmaan joko hitti tai huti. Ehdottomasti suurin yllätys katsomistani sarjoista sen sijaan oli Gekkan Shoujo Nozaki-kun. En itse asiassa ollu edes tarkoittanut katsoa koko sarjaa, koska olin jotenkin mielessäni kuvausten perusteella tunkenut sen kategoriaan ”aika keskinkertaisen huono”, mutta sitten jotenkin sen ensimmäinen jakso sattui tulemaan sellaiseen saumaan, ettei minulla ollut oikein mitään muutakaan katsottavaa, joten se tuli katsottua ihan vahingossa. Ja mikä yllätys se olikaan! Koko sarjassa ei mielestäni ollut yhtään tylsää tai tyhmää jaksoa vaan kaikki olivat tasaisen hauskoja, hahmot viihdyttäviä eivätkä niihin liittyvät vitsitkään tuntuneet käyvän ainakaan tuon 12 jakson aikana vielä vanhoiksi, vaikka niin ehkä olisi voinut käydä.

Siinä olivat siis tämän kauden parhaat sarjat, mutta koska kaikella hyvällä on kääntöpuolensa, jatkamme loppuviikosta kauden huonoimmilla sarjoilla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: