Vihdoin: Desucon 2014 -raportti

<kootut selitykset> Sairastuin valitettavasti pian kesän Desuconin jälkeen niin, että kirjoitushommat, kuten tämä desupostaus, joutuivat jäämään :( Mutta nyt olen taas pikkuhiljaa palaamassa takaisin elävien kirjoihin ja sain aikaiseksi kirjoittaa loppuun aloittamani postauksen. Pahoittelen tätä varsin myöhäistä ajankohtaa, mutta kai sitä nyt voi Frostbitea odotellessa palata vielä hieman kesän desutunnelmiin. Kävipä tosin kuvamateriaalillenikin vielä sen verran huonosti, että sitä ei juurikaan ole. Värväsin coniin peräti kaksi (itseäni parempaa) kuvaajaa, mutta kummallakaan ei pahemmin ollutkaan kuvia. ”:D” Mutta  ei se mitään, tarjoan pitkän postauksen tueksi sitten kissoja(!) ja muuta kasaan raavittua improvisointia. </kootut selitykset>

IMG_4297

Tältä se Desucon näyttää Metsähallista kuvattuna. Sen varalta, että joku on jo ehtinyt unohtaa.

Mutta asiaan. Desucon tuli taas tapansa mukaan ihan liian aikaisin jostain puun takaa ja oli ohi ennen kuin huomasikaan. Ja vaikka Desucon kestikin vain hädin tuskin kolme päivää, vei siitä toipuminen miltei viikon, mikä kertonee, että tuli conitettua niin sanotusti koko rahan edestä, vaikka itse olinkin paikalla tällä kertaa mediapassin kanssa. Kuten aiemmin kirjoittelinkin ennakkopostauksessa, itseäni kiinnostavaa ohjelmaa oli luvassa tosi paljon ja käytinkin erittäin suuren osan viikonlopusta kuluttamalla luentosalien penkkejä. Silti joitakin odottamiani ohjelmia jäi kuitenkin välistä. :( Suurimpana murheekryyninä tietysti lauantain Tyttöjen haaremisarjat, jossa ohjelmasali napsahti niin nopeasti täyteen, etten hieman venyneen kunniavierasohjelman takia sinne enää mahtunut. T___T Videota odotellessa, siis… (edit. Nythän video onkin jo ilmestynyt, joten ei muuta kuin katsomaan!)

kamiaso

Ei tätä minulle Desussa :(

Kaikkien, ja etenkin itseni, suureksi hämmästykseksi pääsimme lähtemään matkaan perjantaina jo yhden maissa, mikä tarkoitti, että melkein ehdimme avajaisiin, mutta emme ihan. Menetin kuulemma pääjärjestäjä Jussi Karin laskeutumisen valjaihin kiinnitettyna katosta eli toisin sanoen kyllä harmitti. Miksei päättäjäisissä ikinä nähdä mitään tällaista? Onneksi ehdin sitten kuitenkin Karin heti avajaisten jälkeen alkaneelle luennolla Vähän homot mechapilottipojat ja kansainvälinen finanssikriisi. Luento oli mielestäni ihan viihdyttävä ja itse asiassa jopa minä, kohtalaisen vannoutunut mecha-sarjojen inhoaja, sain päähäni pienen ajatuksen siitä, että pitäisi ehkä katsoa luennolla käsitellyt Guilty Crown (loppuun), Valvrave, Buddy Complex ja ehkä jopa Code Geass. Saa nähdä, toteutanko tätä koskaan, mutta siemen on istutettu.

Pilottipoikien jälkeen luvassa oli Animea gaijineille sekä Sivujen tekijät – hyvää mangakaa etsimässä, kuten olin suunnitellutkin. Jälkimmäiseen saavuin tosin vähän kesken kaiken, minkä takia osa jutuista meni hieman ohi. Animea gaijineille oli varsin mielenkiintoinen luento aiheesta, josta en tiennyt paljon entuudestaan ja luennoitsija osasi esittää asiat hyvin, esimerkkien kera. Luento olikin ehkä yksi suosikeistani tämän kesän Desuconissa. Mangakapaneelista sain pari uutta mangaehdotusta, joihin voisin myöhemmin ehkä tutustua, mutta muuten en ehkä saanut siitä kauheasti irti. Voi tosin olla, että parhaat osat menivät jo ennen kuin itse saavuin paikalle. ;___;

Illalla tuli vielä istuttua (hieman vastentahtoisesti) läpi myös Veritahroja paperilla – kauhu japanilaisessa sarjakuvassa, koska ennen sen loppumista ei ollut luvassa kyytiä majoitukseen. Vaikka kauhujutut eivät tosiaankaan ole lähellä sydäntäni, oli luento mielestäni kuitenkin melko hyvä katsaus monenlaisiin kauhumangoihin ja genren ystävät varmaan saivat monia hyviä ehdokkaita seuraavaksi lukukokemuksekseen. Valitettavasti minua ne eivät kyllä vieläkään taida saada tarttumaan yhteenkään kauhumangaan, vaikka joukossa olikin pari vähemmän ällöttävän oloista tapaustakin.

tanemura

Neko to Watashi no Kinyoubi on Arina Tanemuran uudempaa tuotantoa ja tosi dokidoki ja kyaaa~. Valitettavasti Desuconin luento shoujokuningattaresta ei ollut yhtä dokidoki. :(

Lauantai alkoi shoujolla luennon Arina Tanemura – Shoujokuningattaren valtakausi merkeissä. Odotin paljon dokidokia ja Tanemura-fiilistelyä, mutta paikoin luennolla sorruttiin ehkä hieman liikaa samojen asioiden toistelemiseen uudestaan ja uudestaan. Tanemuran teoksia ahkerasti lukeneena ei uutta tietoa juurikaan tullut ja luennosta olisikin ehkä saanut enemmän irti Tanemuraan vähemmän tutustunut harrastaja. Täytyy sanoa, että petyin ehkä hieman luennon pintapuolisuuteen, mutta ehkä en toisaalta sitten kuulunut kohdeyleisöön.

Shoujon jälkeen suunnattiin katsomaan kunniavierasohjelmaa Tomoki Kyooda pintaa syvemmältä. Ohjelma keskittyi varsin paljon sarjoihin, joita Kyooda on nimenomaan itse ohjannut ja toisaalta myös tämän muihin harrastuksiin, joista jälkimmäinen oli ehkä hieman outoa, sillä itseäni ei hirveästi kiinnostanut katsella valokuvia lenkkareista, mutta toisaalta ohjelmasta ehkä saattoikin nimen perusteella odottaa hieman henkilökeskeisempää. Luennon jälkeen esitettyihin katsojakysymyksiin ei tietysti Desuconin taholta voitu vaikuttaa, mutta osa oli kyllä taas hieman vaivannuttavia varmaan kaikkien kannalta, vaikka muistaakseni joskus on yleisökysymyksiinkin tullut hieman ohjeistusta…

Joka tapauksessa, Kyooda-luento oli syy siihen, miksi saavuin ne ratkaisevat pari minuuttia liian myöhässä seuraamaan Tyttöjen haaremisarjat -luentoa enkä mahtunut enää sisään saliin. T___T Päädyin sitten siinä kohtaa pitämään pientä luentotaukoa ja lohduttamaan itseäni jäähilejuomalla. Tauon jälkeen suuntasin Sailor moon teki minusta feministin -paneeliin, joka oli ihan hauskaa fiilistelykuunneltavaa, vaikka omaan lapsuuteni eivät sailorit kuuluneetkaan enkä itse asiassa ole vieläkään sarjaan yhtään tutustunut (vaikka pitäisi). Erityisen informatiivinen paneeli ei ollut, mutta itse tykkäsin pelkästä taikatyttötunnelmoinnistakin kyllä. Ohjelma olisi voinut ehkä toimia kuitenkin myös keskustelupiirimäisempänä.

WP_001417 (1)

Alpakka ja jäähilejuomia (kuvan ulkopuolella vasemmalla käänteishaaremiluento)

Neljän aikaan päivän luentokiintiöni alkoi tulla jo hieman täyteen, joten valitettavasti Sakuga -animaation mestarit jäi välistä ja suuntasin sen sijaan Euro Cosplay -karsintaan ja Hall Cosplay -kilpailuun. Valitettavasti Euro Cosplay oli kyllä aikamoinen pettymys. Olivathan asut toki tietysti erittäin hienoja, mutta kaikista esityksistä tuntui silti puuttuvan sitä jotakin. Näyteltyjen videoiden käyttö esitysten taustana ei oikein napannut itselleni, kun ei aina oikein tiennyt, pitäisikö keskittyä videoon vai siihen, mitä lavalla tapahtuu ja toisaalta videoissa oli myös vähän sellainen tuntu välillä, että varsinainen esitys oli jo tehty videolle ja lavalle tultiin sitten vain esittelemään videota, mikä oli vähän sääli. Itseäni tietysti harmitti myös varsinaisen anime- ja manga-aiheisen cosplayn puute varsin paljon, mutta kilpailussa ei tainnutkaan olla mitään rajoituksia lähdemateriaalin suhteen. Hall cosplay tarjosi myös upeita pukuja, ehkä tällä kertaa jopa paremmin kuin Euro Cosplay -karsinta, mutta katsojien kannalta tietysti se on hieman tylsempää, että kisaajat tulevat vain pyörähtämään lavalle ja tämän jälkeen tuomaristo tekee päätöksensä.

Cosplayn parista siirryttiin vielä toiseen kunniavierasohjelmaan eli Anime herää henkiin. Olin odottanut sitä melko paljon, mutta jouduin lähtemään hieman kesken kaiken ehtiäkseni syömään ja siihen mennessä oli ehditty vasta käydä läpi osa kuvakäsikirjoituskilpailun osallistujista. Töitä oli ihan mukava nähdä ja kuulla myös Kyoodan kommentteja niistä, mutta odotin ehkä vähän jotain muutakin kuin pelkkää kilpailutöiden läpikäymistä. En sitten tiedä, ehdittiinkö sinne varsinaiseen kuvakäsikirjoituksen suunnitteluun ja kuvien henkiinherättämiseen asti ennen ohjelman loppua, mutta kuulin vähän huhua, että aika olisi loppunut hieman kesken, mikä on vähän sääli.

IMG_4105

Dokumenttikameran käyttö ja ohjelman idea ylipäätään olivat mielestäni loistavia.

Loppu lauantaista jäikin sitten ruokailun jälkeen pienen pahonvoinnin takia väliin, mutta olihan siinä jo sittenkin ollutkin melkein 10 tunnin luentorupeama takana, joten ehkä se oli ihan hyväksyttävää. Eikä ohjelmassakaan oikeastaan ollut enää kuin animentunnistusvisaa, johon asti en tosin olisi varmaan jaksanut muutenkaan enää valvoa… ZzZzZzZz

Sunnuntaiaamuna hieman ex tempore kavereiden mukana kuuntelemaan taistelulajiluento Ippon! K.O.! Finish! – Kamppailulajit mangassa, joka oli itse asiassa ihan positiivinen yllätys. En itse todellakaan ole mikään kovin suuri urheilusarjojen ystävä enkä eteenkään kamppailulajijuttujen, mutta luennon pitäjän into sarjoja ja genreä kohtaan tarttui vähän minuunkin. Saatanpa ehkä jopa tarttua johonkin luennolla esitellyistä sarjoista.

kamppailulajit

Mm. nämä sarjat olivat sellaisia, joihin voisin itsekin ehkä tarttua. Muut suositukset löytyvät luentodioista, jotka on löydettävissä Desuconin SlideSharesta, suosittelen kurkistamaan!

Kamppailulajeista suuntasin cosplayesityskilpailuun toivoen, että luvassa olisi jotain vähän erilaista kuin Euro Cosplay -karsinnassa enkä joutunut pettymään. Esityskilpailussa oli harmittavan vähän osallistujia, mutta laatu oli kyllä kohdallaan. Omia suosikkejani olivat erityisesti Paradise Kiss -esitys sekä Pokémon-esitys ”Vermilion Cityn kuumat kaivosmiehet”. Molemmat löytyvät youtubestakin, jos joltakulta jäi ne väliin. Erityisesti jälkimmäinen oli todella hyvin suunniteltu ja toteutettu ja (spoilers!) voittikin koko esityskilpailun. Mistä itse asiassa pääsemmekin cosplayesityskilpailun hieman epäonnistuneempiin puoliin. En nimittäin ilmeisesti ollut ainoa, jonka mielestä juonto ei ollut erityisen onnistunut. Sillä tunnuttiin pelaavan ihan turhan paljon vain aikaa, se oli lähinnä vaivaannuttava eikä niinkään hauska, kuten varmaan oli tarkoitettu.

Kaiken kuitenkin kruunasi se, että kaikkien kilpailijoiden esiinnyttyä oli välinumero, joka, toisin kuin edellisen päivän kilpailussa, vaikutti aika häthätää kasaan kyhätyltä. Välinumerohan siis oli se, että cosplaymammat, lavahenkilökunta tulivat heilumaan lavalle samalla, kun yksi heistä lauloi. Ja kyllä, laulaja oli oikeasti tosi loistava, mutta muuten esitys ei tuntunut liittyvän yhtään mitenkään mihinkään. Mutta ei sekään mitään, jos tämän ”välinumeron” jälkeen sitten olisi edes julkistettu kilpailun tulokset, mutta ei! Tämän väliesityksen jälkeen ilmoitettiin, että tulokset julkistetaan päättäjäisissä, mikä oli täysin älytöntä. En varmaan nimittäin ollut ainoa, joka istui koko väliesityksen salissa vain kuullakseen ne tulokset. Kyse toivottavasti oli jostakin yllättävästä viime hetken muutoksesta, mutta yhtä kaikki, kävijälle se näyttäytyi vähän typeränä mokana.

WP_001431 (1)

Housuttomia kissoja (huom. Dandy ei kuvassa)

Esityskilpailusta suuntasin luennolle Avaruuden keikari ja hänen housuton kissansa. Itse en ole sarjaa nähnyt, mutta kuullut siitä kuitenkin aika paljon ja ehkä mahdollisesti katsonkin sen vielä joskus, sillä luento ei sarjaa juurikaan spoilannut. Luennolla esiteltiin sarjan päähahmot ja juoni pääpiirteittän sekä avattiin joitakin sarjan selviä viittauksia muihin scifi-teoksiin. Viittaukset olivat ihan mukava aihe ja luennoille on aina kiva tulla kuuntelemaan sellaisia juttuja, joista ei itse tiedä yhtään mitään ja pääsee toteamaan, että ”vitsit nää kaverit tietää tästä jutusta”. Scifiä juuri tuntemattomalle allekirjoittajalle tuskin olisivatkaan mitkään luennolla esitetyt viittaukset auenneet. Voisin kuitenkin ehkä myös kuvitella, että genreä ja sarjaa paremmin tuntevasta luento ei ehkä oikein päässyt lopulta mihinkään. Siinä oli paljon kivoja juttuja, mutta mitään keskeistä, punaista, vähän analyyttisempää lankaa oli vähän vaikea löytää. Ehdotonta bonusta täytyy kyllä antaa esitysmateriaalista, joka sisälsi erittäin vähän tekstiä ja paljon kuvia. Sellaisia esityksiä on aina mukavampi mennä kuuntelemaan, koska tekstidiat voin kyllä lukea itse kotonakin, mutta pelkkien kuvien kanssa pääroolissa on puhuja, ei powerpoint-show.

Vielä ennen päättäjäisiä oli luvassa Henshineitä ja röyhelöunelmia – taikatyttöjen visuaalien ytimessä, joka oli enemmän tai vähemmän jatkoa alkuvuoden Frostbitessa pidettyyn taikatyttöluentoon. Sieltä tutut värikkäät, nätit esitysdiat tekivät paluun ja ilahduttivat kyllä taas positiivisesti. Luennolla käytiin uudestaan läpi nopeasti taikatyttöjen historiaa ja sen jälkeen heidän varsin tunnusomaista pukeutumistaan ja sen merkitystä. Käsiteltiinpä lopuksi vielä maskotit sekä kaikki ne erilaiset tavarat, joita sarjan turvin voidaan sitten myydä. Luennon parasta antia oli tietysti loppuosan runsas kattaus erilaisia henshineitä.

taikatytyt

ToriSohvan nätti taikatyttödia. Pinkki on pomo.

Päättäjäiset olivat taas tuttuun tapaan melko tylsät. Mietin edelleen, että eikö niiden piirustuskilpailun voittajien töitä mitenkään saada skannattua ennen päättäjäisiä, koska ne olisi ihan kiva nähdä siinä palkintojenjaon yhteydessä. Näytettiinhän siellä sentään AMV-kilpailun yleisön suosikkikin. No, päättäjäisissä kuitenkin kävijöillä on jo kiire pois conista ja matkalle kohtia kotia ja järjestäjillä taas on kiire päästä aloittamaan tapahtuman purkamista, joten ei päättäjäisiltä kauheasti ole odotettavissakaan.

Kaiken kaikkiaan Desucon 2014 oli ainakin omalta osaltani loistava tapahtuma ja luentoja sekä muuta ohjelmaa tuli seurattua varmaan ennätysmäärä. Tarjolla olisi ollut vielä enemmänkin kaikkea kiinnostavaa, mutta kun voi olla vain yhdessä paikassa kerrallaan. Parempi kuitenkin näin päin kuin se, että tuijottelee ohjelmakarttaa ja miettii, että olisipa jotain ohjelmaa, johon viitsisi mennäkin. Yleisten järjestelyjen puolesta Desucon myös pelasi jälleen vallan mainiosti, tai ainakaan omalle kohdalleni ei osunut mitään epäkohtia. Satunnaisesta sateesta huolimatta tilaa oli ihan riittävästi (paitsi käänteishaaremiluennolla T___T), tilat olivat siistit (ehkä lukuunottamatta naisten wc-tiloja…), tekniikka pelasi, narikan jonot olivat ihan inhimilliset ja taidekujallakin melkein mahtui liikkumaan. Ohjelman puolesta jäi ehkä hieman harmittamaan se, etten mennyt mihinkään keskustelupiiriin edes katsomaan, mutta siinä vastassa oli lähinnä ajanpuute. Mutta ehkä sitten Frostbitessa! Eihän siihen enää olekaan kuin puolisen vuotta!

Desucon 10/10

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: