Tampere Kuplii 2014: Se Tampereen toinen tapahtuma

Olimme ystävien kanssa miettineet jo pitkään hyvää syytä lähteä Tampereelle, ja joku sai lopulta älynväläyksen: Tampere Kuplii! Kävimme tapahtumassa lauantaina 29.3., sillä silloin oli ohjelmaa, joka meitä kiinnosti vähääkään. Tämä tarkoittaa siis mangaan liittyviä ohjelmia, joita tapahtumassa oli todella vähän. Itseäni eivät niin paljon länsimaalaiset sarjakuvat kiinnosta, joten en kyseisen aihepiirin ohjelmissa käynyt. Tässä nyt kuitenkin raporttia tapahtumasta. Sanottakoon tähän alkuun jo heti pahoittelut myös kuvamateriaalin puutteesta. Kamera piti ottaa mukaan, mutta se unohtui, joten nyt turvaudun Anikin kuvapalvelun kuviin.

Saavuimme Tampereelle kymmenen maissa, eli hyvissä ajoin ennen cosplay-esitystä, jonka halusin nähdä. Ystäväni eivät kovin innoissaan olleet, mutta raahasin heidät silti mukanani Finnkinoon. Elokuvasali oli ihan toimiva tämän tyyliseen cosplay-kisaan, jossa vain tultiin lavalle ja esiteltiin pukuja. Esitysten kannalta paikka ei toimisi, joten hyvä, että sai tehdä vain muutaman kymmenen sekunnin pituisia esityksiä. Näissä harvoissa esityksissä tosin ei esiintyjien puheesta saanut hyvin selvää, sillä musiikki pauhasi todella kovaa taustalla – sitä olisi voinut hiljentää hieman.

Pukujen taso kisassa vaihteli, mutta yleisesti ottaen taso oli laadukasta. Tästä yllätyin, sillä yleensä ”pienempien” tapahtumien kisoissa uudet kisaajat kokeilevat kisaamista, ja ymmärrettävistä syistä heidän lavaesiintymisensä sekä pukunsa eivät (yleensä) ole aivan samaa tasoa kuin kokeneiden konkareiden. Joten oli kiva nähdä hyvin tehtyjä pukuja. Sen verran kritisoin kisaajia, että vastauksenne teille esitettyihin kysymyksiin olivat todella mielikuvituksettomia. Monet vain totesivat, ettei heidän maailmassaan ole sarjakuvia ja että hän tyyliin tappaisi kaksoisolentonsa. Vain muutama kisaaja oli keksinyt tähän jotain mielenkiintoista, joten kiitos heille. Lisäksi kiitos Calling-pelistä cossaajalle; ihanaa nähdä cossaaja tästä ihanasta, mutta tuntemattomasta kauhupelistä!

Cosplay-kisan finalistit. Hienoja ovat puvut.

Cosplay-kisan finalistit. Hienoja ovat puvut. Kuvaaja on Santtu Pajukanta (CC BY-SA-NC 1.0).

Tämän jälkeen kävimme syömässä ja ostelemassa ”hieman” lautapelejä. Kävimme myös katsastamassa pienlehtimarssin ja myyntipöytäsalin, mutta varsinkin jälkimmäinen oli niin järkyttävän täynnä, ettei siellä mahtunut kulkemaan. Päätimme siis jättää sen koluamisen sikseen.

Seuraava luento, joka kosketti mangaa, oli Johanna Karin pitämä CLAMP 2000-luvulla. En kauheasti ollut odotuksia luennolle asettanut, mutta se oli mielestäni kovin mukava ja mielenkiintoinen. Äänensä kanssa taistellut puhuja selviytyi hyvin ja oli jäsennellyt asiat selkeästi. Itsehän en CLAMPin tuotannosta tiedä kuin Magic Knight Rayearthin, Cardcaptor Sakuran, Chobitsin, Tsubasa Chroniclesin ja xxxHolicin, joten oli kiva tutustua myös heidän tuntemattomampiin ja lyhyempiin teoksiinsa.

Tämän jälkeen alkoikin päivän toinen ja viimeinen mangaan liittyvä tilaisuus. Siina Vierin Vinkkaa sitä mangaa! –ohjelmassa ideana oli, että kirjastonjohtaja esittelee erilaisia mangoja. Itse en sinänsä tällaista vinkkailua tarvitse, sillä jos jotain kiintoisaa haluan lukea, löydän sitä kyllä, mutta ajattelin silti käydä katsomassa, mitä hän esitteli. Tilaisuudesta tuli kuitenkin mieleen, niin esittelijän äänensävyn kuin puhetavankin suhteen, ala-asteen kirjavinkkaukset, joten itselleni tuli hieman kiusaantunut olo. Katsoin muutaman vinkkauksen, minkä jälkeen en enää viitsinyt kuunnella, sillä en saanut vinkkauksista mitään irti. Oli kuitenkin mukavaa, että esittelijä oli valinnut tuntemattomampia mangoja, eikä niitä perus-Narutoja ja One Pieceja esiteltäväksi.

Tapahtumassa riitti monipuolista ohjelmaa, muttei mangan osalta.

Tapahtumassa riitti monipuolista ohjelmaa, muttei mangan osalta. Kuvaajana toimi Helene Lindfors.

Siinäpä oli Tampere Kuplii vuosimallia 2014 minun osaltani. Olihan tapahtumassa kivaa, mutta kun itse en tosiaan niin länsimaalaisen sarjakuvan ystävä ole, en löytänyt oikein paikkaani tapahtumasta. Tämä on tietenkin minun ongelmani, etten ollut tapahtuman kohdeyleisöä – sarjakuvista kiinnostuneet varmasti pitivät näkemästään ja kokemastaan. En silti kadu tapahtumaan lähtemistä missään nimessä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: