Desucon Frostbite 2014 – aikuisten hupia?

(Kuvat ovat Desuconin galleriasta ja ne on ottanut Mikael Peltomaa; http://desucon.fi/galleria/frostbite-2014-mikael-peltomaa)

14.-16.2.2014 järjestettiin Desucon Frostbite kolmannen kerran. Tapahtuma ei kuitenkaan ollut samanlainen kuin aiempina vuosina, vaan koettiin rankkojakin muutoksia. Näkyvin näistä oli ehdottomasti tapahtuman muuttaminen alaikäisiltä kielletyksi. Tämä aiheutti tietenkin valtavan mellakan, kun alaikäiset väittivät Desuconin suosivan täysikäisiä. Lisäksi K18-tapahtuman leima aiheutti huolehdintaa, kun tapahtuman pelättiin täyttyvän humalassa örveltävistä conittajista.

Voin suoraan sanoa, että ennakkoluuloista huolimatta tapahtuma onnistui loistavasti. Käsitellään ensin alkoholi. En nähnyt yhtään humalassa tai edes alkoholilta tuoksuvaa ihmistä koko aikana. Alkoholin nauttiminen oli kiellettyä, ja jos joku olisikin löydetty ähisemässä humalassa, olisi hänet heitetty ulos heti. Iltabileissä juomien nauttiminen ravintola Lastun tiloissa oli sallittua, mutta sen ulkopuolella ei. Tämä oli hyvä järjestely, enkä erottanut tapahtumaa muutenkaan K18-tapahtumaksi lähes lainkaan.

No okei, ehkä tapahtuman varttuneempi kävijäkunta näkyi muutamissa asiassa. Ohjelmasalit olivat lähes poikkeuksetta täynnä, ja paikalle oli hyvä ilmestyä jo etukäteen paikan varmistamiseksi. Mun Pico –luennosta piti peräti järjestää uusinta lauantaina, kun niin moni ei sitä päässyt perjantaina katsomaan. Tämä on mielestäni hienoa, ja osoitti sen, että K18-kokeilu toimi. Järjestäjien päätavoite oli, että ohjelmista kiinnostuneet ihmiset saisivat lipun tapahtumaan ennen kuin ohjelmista viis veisaavat veisivät kaikki liput. Palautteista oli huomattu, että täysikäiset olivat ohjelmista kiinnostuneempia kuin alaikäiset, ja nyt se todettiin käytännössäkin.

Toinen asia, mistä iäkkäämmät coni-kävijät erotti, oli yleinen fiilis. Ei ollut niin paljon riehuvia ihmisiä. En siis tarkoita sitä, että metsähalli oli täynnä paikallaan möllöttäviä, tylsiä ihmisiä seisomassa ringeissä, vaan ylipäänsä sitä, että oli rauhallisempi yleisfiilis. En ole kauheasti pitänyt siitä, kun yli-innokkaat, kiljuvat nuoret juoksevat edestakaisin conipaikkaa, eivätkä aina ota kanssa-conittajia huomioon.

Nyt sitten ohjelmista tarkemmin, ja niitä tulikin sitten ihan kiitettävästi katsottua. Ehdin perjantaina paikalle hyvissä ajoin, ja katsastin avajaiset. Hyvää settiä oli, ja coni sai hyvän startin näiden myötä. Avajaisten jälkeen minulla ei ollut suunnitteilla käydä ohjelmassa ennen demoniluentoa, mutta kun ketään ei ollut tullut vielä paikalle eikä muutakaan tekemistä ollut, käväisin katsastamassa Ystävänpäivä animessa – Sokerihumalaa vai 2000% tosirakkautta –luennon Kuusessa. Ehkä se johtui siitä, ettei aihe nyt ollut kovin kiintoisa itselleni, mutta tuntui siltä, ettei luento edennyt oikein mihinkään. Luennolla esiteltiin ystävänpäivää animessa ja mangassa, ja siihen liittyviä teemoja, kuten erilaisia suklaatyyppejä, mitä tytöt pojille antavat. Luennon lopussa erilaiset suklaat pursuivat korvistani jo ulos, mutta sinänsä ihan hyvin Milla ja Ria Huhmarkangas puhuivat ja vetivät luentoa eteenpäin.

Samassa salissa jatkettiin, kun Demoni sisälläni, ihminen sisälläni –luento alkoi. Tätä olin odottanut, mutta valitettavasti sain hiukan pettyä. Aihe oli äärimmäisen mielenkiintoinen, mutta en oikein saanut yleiskuvaa puhujien, Cilla ja Myy Lohen, pääpointista. Yksi syy tähän oli se, että aihetta käsiteltiin neljän sarjan näkökulmasta, mikä on mielestäni hiukan kapea näkökulma, vaikka sarjoissa demonit esiintyivätkin hyvin erilaisina. Toinen asia, mikä minua luennossa häiritsi, oli, että luennoitsijat lukivat suoraan paperista sanottavansa. Tälläista on äärimmäisen puuduttavaa kuunnella, vaikka se helpottaisikin puhujan työtä. Luentodiat olivat silti oikein hyviä, paitsi ajoittaiset kokonaiset manga-sivut. Niistä oli hankala saada selvää pääpointti – muutama kuva on ehkä luentodiassa hyvä, mutta manga-sivussa kuvia on liikaa, ja tekstin tihrustaminen vie kaiken huomion luennoitsijoilta. Sain luennosta irti kuitenkin jotain, mutta valitettavan vähän.

Tämän jälkeen vaihdettiin peräti luentosalia Puuverstaaseen päivän viimeiselle luennolle, Liukuväritissejä ja 3D-tanssityttöjä = digianimaation mahdollisuudet. Petteri Uusitalo selvensi nykyajan animointimahdollisuuksista animessa ja paljosta muustakin mielenkiintoisesta. Luento oli erittäin onnistunut. Erityisesti pidin siitä, että luento valoi itseeni uskoa animen 3D-animaatioon, jota olen aina vihannut. Puhuja puhui selkeästi ja mielenkiintoisesti, ja settiä kuunteli oikein mielellään. Kuulemma takariviin ei ystäväni mukaan ääni oikein kantanut, mutta syy ei ole luennoitsijan vaan tekniikan.

Lauantaina oli aikainen herätys, ja olin aika väsynyt, mutta heti vain luennoille. Aloitin päivän Hahmokemiat – miksi aina romanssia? –luennolla. Luennoitsijat olivat alussa kovin hermostuneen oloisia, mutta petrasivat loppua kohden. Muutenkin luento tuntui kovin hajanaiselta, ja mieleen jäi vain erilaisten ystävyyttä sisältävien sarjojen esittelyä. En ihan saanut luennolta sitä, mitä siltä kaipasin, vaikka aihe olikin mielenkiintoinen.

Kuusessa jatkoin myös seuraavankin luennon ajan, Vielä muutama erä Gradiusta, jooko! – Peliteollisuuden äidin mietelmät – luennon verran. Odotin luentoa kovasti, ja se jakoi mielipiteeni aika vahvasti. Alun arcade-esittelyt eivät minua ensinnäkään yhtään kiinnostaneet, mutta videopeliosio oli jo lähempänä sydäntä. Kuitenkin luennoitsijan liian selvä negatiivinen suhtautuminen (joitain) länsimaisia pelejä kohtaan huokui läpi, ja esimerkiksi japanilaiset pelit esiteltiin ylisuotuisassa valossa. Kuitenkin jotkin faktat ja havainnot olivat oikein mielenkiintoisia, ja pidin loppupeleissä luentoa onnistuneena. Luentokalvot olivat tosin aika tylsän näköisiä, eikä koko ajan jaksanut pysyä perässä – lieneekö tämä sitten johtuneen väsymyksestäni vaiko jostain luennossa.

Kun nyt Kuusessa oltiin jo lähes koko tapahtuma istuttu, miksenpä jatkettu samaa rataa. Seuraavaksi siellä pidettiin luento Kirsikankukkia uima-altaassa: kriittisen rakastava sukellus Free!:n syövereihin. Free!-luennoissa pelkään aina kyseessä olevan fanitytön hehkutustuokio, mutta Aino Tegelman hoiti homman loistavasti. Kyseessä oli nimen mukaisesti kriittinen luento, joka oli hyvin jäsennelty ja hän piti asian mielenkiintoisena. Hän esitti mielipiteensä selvästi, että Free! on hänen mielestään hieno sarja, mutta esitti myös kritiikkiä sitä kohtaan. Lisäksi diat olivat selkeitä. Kaikin puolin yksi lempiluennoistani Frostbitessa!

Nordic Cosplay Championships-karsinnan (NCC) ja Hall Cosplayn kävin katsastamassa tämän jälkeen. Taso oli kovaa, niin NCC:ssä kuin Hall Cosplayssa. On ilahduttavaa nähdä, että Hall Cosplayssa olevat kisapuvut saattavat olla lähes yhtä tasokkaita kuin NCC-karsinnoissa, sillä näin kävi. Varsinkin kolmen kärki olisi hyvinkin voinut kisata NCC-paikasta. Suomea Ruotsiin edustamaan lähtevä NCC-karsinnan voittaja kyllä ansaitsi voittonsa – sekä puku, esitys että näyttely olivat hänellä täysin hallussa. Kokonaisuutena cosplay-esitykset olivat mukavaa katsottavaa. Väliohjelma oli kyllä asteen verran hämmentävä, sillä sitä ei pohjustettu yhtään. Tanssiesitykset olisivat olleet ihan okei, mutta ”välinäytelmä” oli liian pitkä, eikä edes kiinnostava.

Iltabileet eivät itseäni kiinnostaneet, mutta Ogatan konsertti oli pakko mennä katsomaan. Oli kyllä mahtava kokemus, vaikken kaikkia kappaleita edes tunnistanut. Konsertin jälkeen ujuttauduin katsomaan loput luennosta Miten animea tehdään. Harmi, että kyseinen ohjelma oli päällekkäin kunniavieraan esityksen kanssa, sillä olisin mielelläni sen kokonaan nähnyt, vaikutti hyvältä luennolta. Ongelmana kuitenkin oli, että vieressä olevassa metsähallissa pauhaavat iltabileet olivat aivan liian meluisat, jotta niiden aikana pystyisi luentoja pitämään. Keskittymiseni häiriintyi täysin, eikä kuuntelusta tullut mitään. Joko iltabileet muualle tai sen aikana ei pidetä luentoja, jotta homma pelittäisi. Illan päätteeksi katsastin hahmontunnistusvisan. Ihan hauskaa katsottavaa, tietoteknisistä sählingeistä huolimatta.

Ja lopulta päästään sunnuntaille, jolloin katsoin vain yhden luennon: Kirakiraa ja kärsimystä – taikatyttöyden ytimessä. Taikatytöt eivät ehkä ihan ole se minun juttuni, mutta luento oli kuitenkin hyvä. Luennoitsija oli jäsennellyt asian hyvin, vaikka aihe onkin laaja. Luennon nimen mukaisesti päästiin juuri ytimeen käsiksi. Lisäksi diat olivat koko conin parhaimmistoa hienoine animaatioineen, kuvineen ja väreineen. Tällaisia dioja katsoisi mielellään enemmänkin luennoilla. Tekee jopa mieli katsoa jotain taikatyttösarjaa tämän luennon pohjalta.

Sitten päästäänkin jo päättäjäisiin. Jos avajaiset olivat mahtavat, eivät päättäjäiset olleet ihan samaa luokkaa. Alussa jaettiin eri kilpailujen palkintoja, kuten piirustuskilpailun ja AMV-kilpailun. Sitten lavalle saapui vino liuta ulkomaalaisten conien järjestäjiä mainostamaan omia conejaan. Tämä tuntui todella puuduttavalta, sillä ei moni täällä ole kiinnostunut lähtemään esimerkiksi Norjaan yhden conin takia. Täten nämä esittelyt tuntuivatkin vain täytteiltä päättäjäisiin, kun muuta ei keksitty. Lopuksi sitten paljastettiin vielä muutama tunti ennen päättäjäisiä esitelty yllätys: Frostbiten kävijöijen etuoikeus ostaa liput kesän Desuconiin. Tämä sitten tietenkin aiheutti taas aikamoisen myräkän sosiaalisessa mediassa ja jakoi muutenkin mielipiteitä. Oli miten oli, asia oli huonosti toteutettu, sillä ”etuoikeus” ei koskenut edes kaikkia Frostbiten kävijöitä. Ne, jotka olivat lähteneet ennen päättäjäisiä, eivät ennakkolippuja voineet ostaa. Asiasta olisi voinut ilmoittaa etukäteen.

Kaiken kaikkiaan Frostbite oli onnistunut con. Vähäisemmän kävijämäärän ansiosta rauhallisempi ja väljempi con oli myös oikein mukavaa vaihtelua. K18-kokeilu oli Desuconille valtava riski, sillä tiedettiin vähäisempi kävijämäärä ja joidenkin mielten pahoittaminen, mutta joskus on otettava askel eteenpäin. Tällä kertaa askel kannatti, sillä se oli askel kohti sitä, mitä sillä tavoiteltiinkin. Itseäni ei yhtään haittaisi, vaikka jatkossakin Frostbite olisi ikärajallinen tapahtuma; oli tämä sen verran positiivinen kokemus.

Mainokset

3 kommenttia

  1. Kiitos palautteesta!
    Demoniluento oli meidän Lohien pitämien coniohjelmien joukossa hieman erilainen – alunperin olisimme halunneet pitää ohjelman pelkästään Nagai Goun Devilmanista, mutta aiheesta oli juuri keretty pitää ohjelma edellisenä vuonna. Tämän vuoksi päädyimme ottamaan mukaan käsittelyyn muutaman muunkin sarjan, jossa oli kyse ihmisistä ja hirviöistä sekä niiden välisistä eroista. Päätimme pitää ohjelman pääpainon neljässä sarjassa, koska jos mukana olisi ollut viisi tai useampikin sarja, mikään niistä ei olisi saanut tarpeeksi tilaa ja ohjelma olisi mennyt liian luettelomaiseksi. Sarjoja ei myöskään kannattanut enää loppuvaiheessa lisätä spoilereiden vuoksi. Tarjoilimme kyllä pikkumainintoja myös muista sarjoista, kuten Petshop of Horrorsista, Evangelionista ja Monsterista.
    Liian paperista lukemisen kuunteleminen on kyllä puuduttavaa, mutta tällä kertaa jouduimme niin tekemään koska teksti muutti muotoaan viime tinkaan asti. Pahoittelumme tästä ja kiitos rakentavasta palautteesta, toivottavasti et kokenut ohjelmaa aivan täydelliseksi ajanhukaksi! Tsemppaamme itseämme paremmin seuraavan Desuconin ohjelman kanssa!

    ~Cilla // Afureko

    1. Mukavaa, että otit kritiikkini rakentavana palautteena, etkä pelkkänä valituksena. Ja toivottavasti en nyt kuullostanut aivan yltiönegatiiviselta, sillä luennoltanne sai kyllä irti paljon – itselläni oli vain hankalaa yhdistää asioita toisiinsa muun muassa raportissani esittämien tekijöiden takia. Eli ei luentonne ollut ajanhukkaa minulle todellakaan :)

  2. […] Desucon kaatuu ja nuoret lopettavat harrastamisen – Viimeinen niitti: Desucon Frostbite 2014 Hyvät, pahat ja otakut – Desucon Frostbite 2014 – Aikuisten hupia? Pihlajakoto – Desucon Frostbite […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: